Bilderna som kan skaka liv även i Northug...?

Foto: SVT
Emil Jönsson imponerade
SPORTBLADET

Tre pallplatser för Sverige i söndagens lagsprint.

Med en Maja Dahlqvist som var smartare än självaste Stina Nilsson i spurten.
Bilderna från Dresden innebär också ett grattis, Norge!

Många små horn växer ut på norska skidpannor nu inför OS – ja, kanske Emil Jönssons sista sträcka till och med kan skaka liv i Petter Northug.

När världscupen kom till Dresden blev det sprint så som den en gång skapades. Snabb, kort, tät och händelserik där ben stumnar, stavar bryts och hjärnor fryser.

Det var en ännu en vacker svensk dag med tre pallplatser - damerna etta och tvåa, herrarna tvåa.

Det var ännu en dystrare norsk dag.

Norges två damlag missade finalen och även om de största stjärnorna är hemma och slickar Tour de Ski-sår eller tävlar i norska mästerskapen uppskattas inte att de svenska konkurrenterna får härja fritt oavsett bana, distans eller upplägg.

På herrsidan fick Norges "skidhubot" Johannes Hösflot Kläbo en omöjlig utmaning. Han gick ut långt bak i fältet efter Emil Jönssons superrunda och kollegan Kasper Stadaas kollaps.

Många har räknat ut Emil Jönsson, 32. Hans OS-start kräver fortsatt en stabil insats nästa helg i Plancia. Sprintbanan i Dresden har inte något att göra med den utmaning som väntar i Pyeongchangs längre, mer kuperade terräng så det är svårt att dra stora växlar, men Emil Jönsson har i alla fall samlat krafterna.

Foto: SVT
Emil Jönsson

När Teodor Peterson hamnade i stavtrubbel, räddade Emil Jönsson loppet.

Bild på Northug i garage

Och finns det något som retar en del norrmän så är det när Emil Jönsson (eller Calle Halfvarsson) når framgång. Kanske bilderna av Emil på prispallen till och med kan ge Petter Northug den tändvätska han behöver för att ta sig till OS. Det bjuder Emil Jönsson på, "idolen" Petter hänger på ett foto hemma i garaget i Östersund. Om Jönsson inte plockat ner det i brist på norska Northugframgångar...

På damsidan såg det ännu bättre ut.

Allra mest imponerade Maja Dahlqvist. Coachad av veteranen Ida Ingemarsdotter antog 23-åringen teamsprintfinalen som hon aldrig gjort annat. Hon körde fräckt när det krävdes mot schweiziskan Laurien Van der Graaff och slog svenska sprintdrottningen Stina Nilsson på det korta upploppet.

Stina Nilsson träffade inte rätt i tekniken, men det gjorde Maja Dahlqvist. När Stina valde bort det inre spåret som var isigare och snabbare, tackade Maja för hjälpen. Segern betyder en fördel i kampen om OS-biljetter.

De ska köra teamsprinten i OS

Men när det handlar om vilka som ska köra lagsprinten för Sverige i OS är det inte Maja Dahlqvist namn som vi noterar.

Utmanarna finns främst i den här kvartetten.

•Stina Nilsson: Given. Även om Stina Nilsson besegrats i helgen är det hon som är Sveriges stora hopp i kampen mot främst Norge och den som kan mäta sig med Maiken Caspersen Falla. OS-banan är med sin kuperade sträckning något helt annan än en stadsrusch i Dresden.

•Charlotte Kalla: Har öppnat för att köra distansen, som går i fri stil. Charlotte Kalla har förstås både erfarenheten, tekniken och uthålligheten för att knäcka alla konkurrenter i ett lag med Stina Nilsson. OS-programmet ger Kalla möjlighet att hantera lagsprinten, det skulle innebära fem lopp på 16 dagar. Men vi vet också att framgångar i tidigare lopp tar på krafterna och det kan bli ett sent beslut efter stafetten för Kalla.

•Ida Ingemarsdotter: Gedigen veteran med tre VM-medaljer och en OS-medalj på distansen. Med Ida på starten vet lagledningen vad man får. Rutin, en kämparinsats och en vinnarskalle. Ida Ingemarsdotter har möjligen tappat lite av sin toppspeed, men tar igen det med erfarenhet och smart körning.

•Hanna Falk: Vann i går, hade en handfull pallplatser i världscupen förra året och har tagit kliv i distansåkningen vilket gynnar uthålligheten som krävs i en teamsprint. Ändå är känslan att Hanna Falk inte är främst i ledet. Har haft en förmåga att hamna i krångliga situationer i sina lopp genom åren, men har blivit kvitt den barnsjukdomen.

Mitt tips är dock att så länge allt flyter på som planerat kör Charlotte Kalla och Stina Nilsson teamsprinten i OS.

De gör det med en grym avbytarbänk.

Northugs fyra största hån mot Sverige 00:50

avPetra Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM