Björgens OS-besked – vann NM

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Kniven mot strupen för Marit Björgen.

Då visade skiddrottningen form och vann de norska sprintmästerskapen – och tog därmed också greppet om den sista OS-platsen.

– Jag är väldigt nöjd, säger hon till NRK.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg är alla klara för OS-sprinten i Pyeongchang och trion valde därför att stå över dagens norska mästerskap på distansen.

I stället var fokus på de som slogs om den sista platsen där skiddrottningen Marit Björgen var pressad att göra ett bra lopp mot konkurrenterna Kathrine Harsem, Anna Svendsen och Mari Eide.

Och med ryggen mot väggen visade Björgen klassen. Hon knäckte Harsem i en spurt och tog sin 22:a NM-titel.

– Jag är väldigt nöjd, Kathrine är inte vem som helst. Det är en av de bästa sprinterna jag gjort på länge, säger Björgen som haft det tufft i världscupens sprinter så här långt.

”Hur är det möjligt att ha så mycket otur”

Men Björgen har fortfarande inte bestämt sig om hon vill åka sprinten i Sydkorea.

– Vi får se, det är inte jag som ska ta ut laget. Jag måste oavsett ta en värdering om jag kan vara en medaljkandidat där, säger Björgen.

Foto: VGTV

Skulle hon avstå sprinten kommer Mari Eide sannolikt gräma sig ordentligt. Norskan såg vass ut i kvalet och ledde sin kvartsfinal – när hon plötsligt föll bort sina chanser.

I mål var Eide otröstlig.

– Jag tänker på hur det är möjligt att ha så mycket otur som jag har haft i år. Jag har satsat på klassisk sprint i år och det är bara en klassisk sprint jag har fått göra det jag ska, i Beitostölen i november. Efter det var det vallamiss (I Kuusamo) och ett inställt lopp i Oberstdorf. Oturen kommer i klump i år, säger hon till Dagbladet.

Skulle Björgen avstå OS-sprinten är sannolikt Kathrine Harsem reserv på tur.

ARTIKELN HANDLAR OM