Mejla

Patrik Brenning

Stal dagen han väntat en hel karriär på

Brenning: Martin Johnsrud Sundby vann men alla förlorade

SPORTBLADET

I elva år har han radat upp segrar i världscupen men i elva år har han saknat det som betyder allra mest.

34 år gammal fick Martin Johnsrud Sundby äntligen vinna ett individuellt mästerskapsguld.

Ironiskt nog på just den dagen då vi tvingas prata om något annat.

Han har vunnit den totala världscupen. Han har vunnit 30 världscupsegrar. Men han hade aldrig vunnit ett mästerskap.

Det har talats om en förbannelse för Martin Johnsrud Sundby och inför VM i Seefeld var det som att han själv redan hade gett upp. Efter bronset i skiathlon var norrmannen också mer än nöjd.

– Det är kul att jag fortfarande kan utmana de här unga killarna, sa Johnsrud Sundby.

Men när ingen riktigt trodde på det längre hände det.

Bröt ihop mot en reklamskylt

Efter en sekundstrid skidade Martin Johnsrud Sundby hem guldet på 15 kilometer. Först kastade han sig mot marken. Sen kastade han sig i armarna på en av sina ledare. Sen bröt han ihop mot en reklamskylt.

Det kunde varit VM:s vackraste ögonblick. Nu blev det bara en ljusglimt i vad som just nu känns som ett närmast ogenomträngligt mörker.

I detta ögonblick får de estländska och kazakiska åkarna framför mig göra fler intervjuer i den mixade zonen än de gjort totalt i hela sina karriärer tidigare. Alla vill veta var deras lagkamrater är. Alla vill höra om dopningsrazzian. Alla vill förstå hur det kunde hända skidsporten. Igen.

Fyra dopningsutpekade åkare kom aldrig till start på onsdagen. Ytterligare en ska vara gripen.

Bevis på att systemet inte fungerar

Polisinsatsen har redan fått namn ”Operation Åderlåtning”. Det vad alla rubriker handlar om nu. Det är vad alla kommer prata om i kväll. Det är säkerligen vad vi om några år kommer minnas allra bäst från den här VM-dagen.

Dagens bronsmedaljör Iivo Niskanen talar trots allt om sin glädje att systemet fungerar. Att fuskarna åker fast. Det är ord flera andra åkare också använder. Problemet är bara att det här snarare verkar vara ett bevis på att systemet inte fungerar.

Fem bloddopande åkare ska ha ringats in efter en större övervakningsinsats av österrikisk polis. En av dem ertappades på bar gärning med en nål i armen när polisen slog till. Men vi har fortfaranden inte hört något om ett enda positivt dopningsprov.

Dopningsskandalen i Seefeld ser ut att vara avslöjad tack vare en rigorös polisinsats. Inte tack vare att idrottens egna system fungerar.

Martin Johnsrud Sundby hade väntat en hel karriär på den här dagen bara för att tvingas se fem fuskare stjäla den från honom. Det finns säkerligen elaka tungor som menar att den dopningsdömde norrmannen förtjänar det men just nu känns det ändå grymt.

Martin Johnsrud Sundby vann. Men alla förlorade.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Av: 

Patrik Brenning

Publisert:

LÄS VIDARE

Johaug utklassar Kalla, Stina och Halfvarsson

ÄMNEN I ARTIKELN

Skid-VM

Martin Johnsrud Sundby

Längdskidor

Seefeld