Moa Hjelmer stöttas: ”Tack för att du berättar”

Foto: BILDBYRÅN
Robert Kronberg, Jenny Kallur och Mattias Sunneborn ger alla sitt stöd.
SPORTBLADET

Friidrottaren Moa Hjelmer berättar på Instagram om hur hon våldtogs av en annan aktiv efter Finnkampen 2011.

Nu stöttas hon av sina idrottskollegor.

”Tack för att du berättar. All jävla sexistisk skit, från kommentarer till det du beskriver måste få ett slut NU”, skriver Jenny Kallur.

Moa Hjelmer publicerade under torsdagsförmiddagen ett inlägg på Instagram. Där berättar hon om hur hon efter att ha firat damernas Finnkampen-seger följts hem av en manlig aktiv.

På hotellrummet ska sedan Hjelmer ha våldtagits.

”Han är betydligt äldre än mig och han är gift, jag kände mig säker och trodde jag kunde lita på honom. Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig”, skriver Hjelmer bland annat.

Jenny Kallurs ilska

Efter att Hjelmer berättat om händelsen 2011 har kommentarer med stöttning och ilska vällt in under hennes inlägg. En som kommenterat är före detta häcklöperskan Jenny Kallur.

”Nä fy fan. Tack för att du berättar Moa. All jävla sexistisk skit, från kommentarer till det du beskriver måste få ett slut NU. Vad gör @svenskfriidrott för att se till att detta aldrig nånsin händer igen. I landslaget ska alla känna trygga!”, skriver Kallur.

Hennes syster Sanna Kallur har lagt upp en egen Instagram-bild där hon håller en skylt med orden "Patriarkatet faller inom din livstid", följt av en längre bildtext där hon bland annat skriver:

”Blir ledsen och arg av att höra @moahjelmer ’s berättelse om våldtäkt i samband med en finnkamp. Och som hon sedan fått bära själv i sex långa år. Det får aldrig aldrig aldrig ske igen”.

Kronberg: ”Känner antagligen honom”

Förre häcklöparen Robert Kronberg har också skrivit till Hjelmer.

”Alltså jag vet inte vad jag skall säga. Känns tråkigt att läsa detta och jag är ledsen för din skull. Att jag dessutom antagligen känner denna person gör mig ännu argare”, skriver Kronberg och skickar ett hjärta.

Simmerskan Jennie Johansson och före detta boxaren Anna Laurell har båda skrivit ”Kram!!” i kommentarerna.

”Kram till dig Moa och din fina familj” följt av ett hjärta, är längdhopparen Mattias Sunneborns reaktion.

ARTIKELN HANDLAR OM