VM i rallycross – ett svenskt mästerskap

avAnna Andersson

Foto: Alley, Ned / TT NYHETSBYRÅN
VM i rallycross - ett svenskt mästerskap

Sex förare. Två VM-titlar i rad.

30 pallplatser på lika många lopp.

VM i rallycross är svenskt.

– Vi har tjuvstartat lite tack vare det jobb som våra föräldrar har lagt ner, säger Johan Kristoffersson.

När han nu ska försvara sin VM-titel kommer sex av årets 15 förare från Sverige. Samtliga svenskar har dessutom föräldrar som har tävlat framgångsrikt i EM.

– Sverige är överrepresenterat, men vi drar fördel av att våra föräldrar byggt upp framgångsrika stall och dessutom hade de ett mycket starkt nationellt mästerskap som skapat ett intresse och de svenska EM-framgångarna har byggt upp en bra svensk bas, säger Johan Kristoffersson vars pappa tagit ett EM-brons.

– Men nu märker man tydligt att även talanger från andra länder har upptäckt rallycrossen och när rallyförare som Sebastien Loeb och Petter Solberg bytt sport så skapar det också intresse.

Dominerade 2017

Inför förra säsongen kom han till Volkswagen och tillsammans dominerade de säsongen och tog ordet perfektion till en ny nivå. Svensken vann fem deltävlingar i rad och säkrade VM-titeln i Lettland, när två deltävlingar återstod av säsongen.

I år vill han försvara den titeln och premiären avgörs i Barcelona i helgen.

– Det är alltid spännande inför den första tävlingen eftersom rallycrossen fortfarande har ett ganska fritt reglemente. Teamen kan göra väldigt mycket under vintern och sporten växer hela tiden. Även om vi är bra förberedda och har förbättrat oss vet vi inte riktigt hur det blir eftersom vi inte har någon aning om var de andra står, säger Johan Kristoffersson.

Sveriges tredje VM-titel

Mattias Ekström, som vann VM 2016, fokuserar enbart på VM i år, Peugeot med Sebastien Loeb och Timmy Hansen gör också en rejäl satsning precis som Kevin Eriksson och Olsberg.

– Det blir viktigt att göra en bra start och ta värdefulla poäng, det är extremt viktigt att hela tiden hålla en hög lägstanivå och inte slarva bort några poäng. De avgör i slutet, säger Kristoffersson som kombinerar Rallycross med STCC.

– Men det är full fokus på rallycross. Målsättningen är att vinna.

Och ta Sveriges tredje VM-titel i rad.

ARTIKELN HANDLAR OM