IOK klassar poker som en sport: ”Fantastiskt”

Internationella pokerförbundets ordförande om beskedet till Sportbladet Poker

IOK erkänner poker som en sport.

När International Mind Sports Association (IMSA) väljer in pokern som medlem senare i vår blir spelet också godkänt av den Internationella olympiska kommittén.

– Ett fantastiskt genombrott, säger internationella pokerförbundets ordförande Anthony Holden till Sportbladet Poker.

Anthony Holden.
Anthony Holden.

Så här ligger det till:

Poker kommer att väljas in i IMSA under en konferens i Dubai i april och får därmed samma status som schack, bridge, dam och go. Och eftersom IOK erkänner IMSA blir pokern automatiskt erkänd av den Internationella olympiska kommittén.

– Att vi får samma status som schack och bridge och blir erkända av IOK är ett fantastiskt genombrott, säger Anthony Holden.

Frågan utreds

Att IOK erkänner pokern betyder i sig inte särskilt mycket. Pokern kommer knappast att bli en OS-sport. Däremot kommer den från och med London 2012 vara en del av World Mind Sports Games, som anordnas i samband med sommar OS med IOK:s goda vilja. Det betyder däremot oerhört mycket för diskussionen om poker är ett chansspel eller ett kunskapsspel.

Frågan utreds just nu i flera länder, däribland i Sverige där ett högsta domstolsutslag väntas komma under året.

Kan bli fritt fram för pokerklubbar

Skulle poker få status som ett kunskapsspel är det till exempel fritt fram för att lagligt anordna pokerklubbar i Sverige. Att en organisation som IOK officiellt likställer poker med schack och bridge blir ett blytungt argument världen över.

– Poker är inte som andra casinospel och vi förtjänar inte den statusen. Det är ett sällskapsspel där man spelar mot varandra, inte mot banken, och där skicklighet definitivt spelar större roll än tur. Vi är uppskattningsvis mellan 120 och 150 miljoner spelare världen över och vi förtjänar ett erkännande, säger Anthony Holden.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN