Vinter-OS

Sverige utslaget ur OS i morse

Av: 

Emil K Lagnelius

Tomas Ros

Oskar Magnusson

SPORTBLADET

Föll mot Slovakien – nu är det bara åka hem

VANCOUVER. Tre Kronor är utslaget ur OS.

De regerande mästarna föll efter en rysare mot Slovakien i morse (3–4).

– Vi var inte tillräckligt bra helt enkelt. Med facit i hand är det underkänt, vi åkte hit för att vinna, säger Henrik Zetterberg.

Tre Kronor gjorde ett nytt OS-fiasko i morse.

För första gången på åtta år missade Tre Kronor semifinalspelet i ett stort mästerskap.

Och främst var det Henrik Lundqvist – som nollade både Tyskland och Finland – som fick en kollaps med fyra insläppta mål på bara 14 skott.

Väntade på misstag

Den första perioden var ett långt ställningskrig i Canada Hockey Place i morse.

Både Slovakien och Tre Kronor hade en uttalad taktik att inte forechecka och lagen valde att spela på motståndarens misstag.

I den andra perioden blev Tre Kronor chockade av två snabba mål av kontringsskickliga Slovakien.

Vid det första målet tappade Henrik Lundqvist klubban och ett direktskott av Marian Gaborik letade sig in i målet. Tre Kronor protesterade våldsamt efteråt, men utan framgång. Tre Kronor tyckte nämligen att en slovak slog klubban ur händerna på den svenska målvakten.

Sedan dröjde det bara 37 sekunder till nästa Slovakien-mål. Sekera gjorde fullträffen efter att Niklas Kronwall missat en tackling och lämnat backkollegan Lidström i ett svårt läge i en spelvändning.

Ridå för Tre Kronor?

Matchade Foppa hårt

Nejdå, kedjan med Henrik Zetterberg, Peter Forsberg och Patric Hörnqvist sprattlade till liv och både reducerade och kvitterade till 2-2.  Vid den tidpunkten var Tre Kronor på gång och det var fördel Sverige.

– Det är svårt när de får 2–0, då måste vi öppna upp oss. Men vi höll oss efter den taktik vi hade tänkt. Vi visste att det skulle vara tajt i mittzonen och vi försökte få ner pucken. Men när vi väl får lägen måste vi trycka dit pucken, men vi lyckades inte med det, säger Henrik Zetterberg.

Men återigen var det ett misstag av en Tre Kronor-spelare som orsakade ett mål. Den här gången var det Tobias Enström som tog en onödig utvisning och i det efterföljande numerära överläget gjorde Slovakien 2-3.

I den tredje perioden matchade Bengt-Åke Gustafsson hårdare med Sedin–Sedin–Hörnqvist och Bäckström–Alfredsson–Eriksson.

Men utan framgång.

"Svårt att komma till avslut"

Ännu en spelvändning knäckte Tre Kronor och Slovakien avgjorde med sitt fjärde mål.

För både Tre Kronor och ”Zäta” blev OS-turneringen ett misslyckande.

– Det var inte alls vad jag hade förväntat mig. Med facit i hand är det underkänt, vi åkte hit för att vinna. Tråkigt att det inte blev som man hade hoppats. I box play har vi fungerat bra, men inte fem mot fem.

Det här var första gången på åtta år som Tre Kronor missade en plats i semifinalspelet. Även 2002 var det en förlust i en OS-kvartsfinal som sänkte landslaget.

Daniel Alfredsson var även han grymt besviken efteråt:

– Det kommer att ta några dagar innan man smälter det här. Vi var här för att slåss om medaljer och det känns riktigt frustrerande just nu, säger Alfredsson.

– Vi tar väldigt många utvisningar i dag, i de två första perioderna, och ger dem väl många chanser. 3–2 för dem är psykologiskt viktigt för dem. Hade vi kunnat gå in med 2–2 i periodpausen hade vi haft det mesta med oss.

Vad kunde ni ha gjort annorlunda?

– Starten. Vi fick inte tag i initiativet som vi hade velat. Det går inte att spela på ett annat sätt mot ett sånt lag, man måste ta ner pucken djupt och jobba och det gjorde vi verkligen i de två sista perioderna, men det hjälpte inte nu.

Fortsätter du i Tre Kronor?

– Det är inget jag funderar på just nu. Nu är det bara att åka hem till Ottawa och ladda om inför omstarten i NHL.

Semifinalen mellan Kanada och Slovakien spelas 03.30 natten mot fredag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Vinter-OS

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinter-OS