Sportår fullt med världsmästerskap

SPORTBLADET

En del väljer att benämna det för ett mellanår. Andra ser ett år fyllt med spännande världsmästerskap i många olika idrotter. Sportåret 2011 rivstartar med Tour de ski och VM i handboll på hemmaplan och avslutas med damernas VM i samma sport i Brasilien.

OS-hjältarna från Vancouver startar sportåret 2011 med Tour de ski. En tävling som flera svenska åkare avstod i fjol. I år är i skidstjärnorna med Charlotte Kalla i spetsen på plats i Tyskland och Österrike.

Samtidigt laddar det svenska herrlandslaget i handboll för VM på hemmaplan. En högintressant turnering där det svenska laget har mycket att bevisa för att leva upp till högt ställda förväntningar om att vara med och slåss om medaljerna.

Tre stora skidmästerskap avgörs i februari och mars. Först ut är alpina-VM. Blir det Anja Pärsons sista mästerskap?

Skid-VM i Oslo och skidskytte-VM i Ryssland hakar i varandra. I båda fallen utgör norska åkare största hoten mot svenska framgångar.

Fotbollslandslagen har olika agendor. Herrlandslaget kämpar vidare för att ta en plats i EM 2012. Avgörande kan komma i en förväntat dramatisk match mot Holland på hemmaplan i oktober. Damlandslaget laddar bland annat i Kina och i Algarve innan det stora äventyret i Tyskland. VM-slutspelet startar 26 juni.

Sommarmånaderna är fullproppade med världsmästerskap i mindre men spännande sporter. Inte minst med svenska ögon sett. I flera fall går vägen till en plats i OS i London 2012 via ett lyckat mästerskap 2011.

Vår enda tennisstjärna ska med en ny tränare försöka bli en av världens fyra bästa spelare. Tibrosonen Robin Söderling går in i 2011 som världsfemma efter ett starkt 2010. Ska det äntligen bli en seger i en Grand slamturnering?

Veteranen Therese Alshammar och supertalangen Sarah Sjöström åker till Shanghai i slutet av juli. Sjöström ska försvara sitt VM-guld medan "Tessan" ska visa att gammal är äldst.

Sommaren avrundas med VM i friidrott i Sydkorea och VM i cykel i Köpenhamn. Förhoppningsvis kan en talangfull friidrottare som Angelica Bengtsson visa att hon hör hemma i världseliten i stavhopp.

Ett nytt sportår innebär ofta stora förväntningar. Supportrar som vill att sina lag ska vinna, idrottare som lägger ner oändligt med tid och kraft för att lyckas. Ett nytt sportår innehåller även ofta en mängd överraskningar, positiva och negativa. Så det är inte alls säkert att 2011 blir ett mellanår. Det kan mycket väl bli ett oväntat kanonår. Kanske kan EM-silvermedaljörerna i handboll överraska igen. VM avgörs i december i Brasilien.

Per Danielson/TT