Gollob vann – och rycker mot VM-guld

Via sju raka heatsegrar i Vojens gjorde Tomasz Gollob, Polen, ett jätteryck mot sitt första VM-guld i karriären. Gollob stod i en klass för sig själv och nu är det i stort sett bara en skada som kan stoppa hans väg mot VM-guldet i speedway.

Foto: AP
Tomasz Gollob, här vid VM-tävlingen i Prag, blev bäste poängplockare för Västervik, men det hjälpte inte, det blev förlust ändå.

Gollob kom till Vojens utan att ha kört en enda tävling efter förra VM-tävlingen. Men varken det eller ett tilltalande regn över Vojens störde Gollob. Han startade mycket bra genom hela tävlingen och var inte i närheten av att förlora ett enda heat. Gollob vann finalen före danske Kenneth Bjerre och Jason Crump, Australien, som är ny tvåa i VM.

Gollob hade sju poängs ledning inför Vojens, nu är avståndet till Crump 19 poäng.

– Jag är mycket glad, men samtidigt är det lång väg kvar. Jag måste vara mycket koncentrerad i de två tävlingarna som är kvar, sade Gollob.

En annan detalj som talar för Gollob är att han förra året vann i italienska Terenzano, där nästa tävling körs. VM-serien avslutas sedan i Bydgoszcz, en bana Gollob behärskar bättre än någon annan.

Andreas Jonsson förbättrade sina chanser att nå topp-åtta sedan han plockat nio poäng, Jonsson var dock chanslös i sin semifinal. Jonsson plockade in fem poäng på Chris Harris som innehar den sista direktplatsen till VM nästa år, Jonsson är nu sex efter Harris.

Zetterström chanslös

Jonsson var snabb på banan i grundtävlingen men han fick inte till startarna. Med bibehållen fart och bättre starter i de två återstående tävlingarna ska Jonsson kunna avancera ytterligare.

Magnus Zetterström nådde semifinal i Vojens, efter två övertyagnde heatsegrar. I sin semifinal var han dock helt utan chans. Chansen att nå topp åtta minskade dock, och är nu minimal.

Fredrik Lindgren kraschade tungt i sitt första heat i ett försök att passera Nicki Pedersen. Han stod sedan inte att känna igen på ett par heat men avslutade med fem poäng på sina två avslutande heat.

– Nicki stängde mig lite fult, jag ville gärna förbi honom och laddade lite för hårt. Med tanke på den tuffa starten var det skönt att få vinna ett heat senare, sade Lindgren till SVT24.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway