OS-hjälten död – begick självmord

Kelly Catlin blev 23 år – skrev själv om utmaningarna

Reporter: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Den amerikanska proffscyklisten Kelly Catlin är död.

Hennes pappa säger att hon begick självmord.

– Smärtan är ofattbar, säger han.

Kelly Catlin beskrivs som en av USA:s mest framstående velodromcyklist. Hon ingick i det amerikanska lag som tog tre raka VM-guld mellan 2016 och 2018 och som tog silver i lagstafetten i OS i Rio.

– Vi är otroligt ledsna över hennes bortgång. Kelly var mer än bara en idrottare för oss, och hon kommer för alltid vara en del av den amerikanska cykelfamiljen. Våra tankar och böner är med familjen Catlin i denna ofattbart tuffa tid, säger Rob DeMartini, president för USA:s cykelförbund, i ett uttalande.

Kelly Catlin.
Foto: AP
Kelly Catlin.

Pappan bekräftar

Kelly Catlin blev 23 år gammal.

Hennes pappa, Mark, säger till sajten VeloNews att hon begick självmord.

– Inte en minut passerar utan att vi tänker på henne och vilket fantastiskt liv hon hade kunnat leva. Inte en enda sekund svischar förbi utan att vi tänker tanken att vi hellre hade bytt våra egna liv mot hennes. Smärtan är ofattbar, säger pappan.

Skrev om sina utmaningar

Vid sidan av cykelkarriären gick Kelly Catlin även en ingenjörsutbildning på universitetet i Stanford. För så sent som en månad sedan skrev hon ett inlägg på sajten VeloNews om utmaningarna med dubbla yrken.

”Ibland känns det som att man skulle behöva resa i tiden för att få allting gjort. Och ja, vissa saker faller mellan stolarna. Det är säkert nu ni förväntar er att jag ska säga något kliché-likt som att ’tidsplanering betyder allt’, eller så kanske ni förväntar er några slagord i stil med ’att studera gör en till en bättre idrottare’. Jag får det ju trots allt att funka. Eller hur? Mjo, det är väl någorlunda sant i alla fall. Men hela sanningen är att för det mesta så får jag inte allt att funka”, skrev hon, bland annat.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN