Samuelsson missade medalj efter skruvdramat

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Sebastian Samuelsson hade chans på medalj.

Men svensken missade pallen precis efter skruvdramat i tredje skyttet.

– Det blev väldigt bökigt där och tyvärr kastar jag i väg första skottet, säger han.

Sebastian Samuelsson hade chans på medalj i sprinten, men sköt bort sig. På distansen var svensken också bra med efter att ha skjutit fullt i första och andra skyttet.

I tredje hade Samuelsson stora problem med vindarna och tvingades skruva flera gånger. Han bommade första skottet, men satte resten och var därför med i kampen om medaljer trots att han tappade mycket tid på skjutvallen.

– Det är en skitsvår serie, det ändrar sig ju hela tiden. Jag tycker att han gör rätt, men oj, oj, oj, det tog tid, säger SVT:s expert Björn Ferry.

– Jag måste ha gett ett förvirrat intryck där, sa Samuelsson själv i SVT efter loppet.

Norrman knep bronspengen

Samuelsson sköt fullt i sista och gick ut i ledning. Men frågan var om det skulle räcka till medalj. Det stod snabbt klart att det inte skulle bli guld efter att tysken Arnd Peiffer skjutit fullt. Även bulgaren Vladimir Iliev, som aldrig tagit en pallplats, var före svensken efter det fjärde skyttet.

Det kom flera hot bakom, men åkare efter åkare sköt bort sig. Till sist återstod bara två norrmän.

Vetle Sjåstad Christiansen sköt fullt i fjärde och gick ut 17 sekunder före Samuelsson, men det räckte inte mot svensken i spåret. Tarjei Bö satte dock alla fem skott i sista och puttade ner svensken från pallen.

– 19 av 20 träff är fantastiskt bra. Men när man är så nära vill man ha medalj. Jag minns ju OS också, jag verkar abonnera på fjärdeplatser på 20 kilometer, säger Samuelsson och berättar om dramat på skjutvallen.

”Då skruvar jag igen”

– Först tycker jag att det blåser mindre så jag skruvar, sedan hinner jag inte börja skjuta innan jag tycker att det blåser mer så då skruvar jag igen. Första skottet kommer lite snabbt. Sedan tycker jag att det börjar blåsa igen så då skruvar jag igen. Det tar ju väldigt lång tid det gör det, samtidigt måste jag sätta skotten. När vinden växlar sådär måste jag ju skruva, säger han.

21-åringen berättar också om de svåra omständigheterna med vind och snöfall.

– Man skjuter med ett öga och tittar på vindvimpeln med det andra.

Var det rätt med facit i hand? 

– Ja, för annars tror jag att jag hade bommat i stället. 

Pichler nöjd

Efter fjärdeplatsen sa Wolfgang Pichler att han var nöjd med Samuelssons prestation.

– En fantastisk insats. Vi sa innan att tar vi en topp 10-placering är vi nöjda. Och nu blir vi fyra och det är riktigt bra. Vi kan inte nå medaljer vi varje lopp. I ett VM är jag också nöjd med en fjärde, femte och sjätte plats.

Samtidigt blev det en skräll på pallen. Bulgaren Vladimir Iliev slutade tvåa efter rappt skytte.

– Han är duktig på distans. Lite surt när jag kollade analysen innan jag kom hit: vi har lika många bom och jag har åkt fortare men ändå är han före mig. Men han är en duktig skytt och det är bara att gratulera, säger Samuelsson om konkurrenten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN