Tvingas extraknäcka för att försörja sig

Reporter: Oskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Har tre jobb utanför rodden”

LONDON. Titlarna trillar in, pokalerna trängs i medaljskåpen.

Men för de svenska OS-hoppen fylls inte plånböckerna i samma takt.

Många extraknäcker bredvid idrotten för att försörja sig – samtidigt som de tillhör de allra bästa i sin gren.

– Jag har tre jobb utanför rodden, säger världsmästaren Frida Svensson.

Håkan Dahlby missade finalen i dubbeltrap i OS för fyra år sedan, men tillhör sedan länge världseliten. Så sent som i våras vann han EM i överlägsen stil och nu är han ett av våra medaljhopp i London.

När Sportbladet träffar lerduveskytten inför tävlingarna säger han att motivationen till att träna och tävla är på topp. Men det har inget med hans inkomster att göra.

– Vi gör inte det här för pengarna, vi gör det för att vi gillar skytte och att tävla, säger han.

Fick 1,7 miljoner

Dahlby har liksom de flesta svenska OS-deltagarna stöd från SOK, men större summor handlar det inte om.

– Vi får noll kronor i bonus om vi vinner OS. Det är helt annat i andra länder och de behöver inte ens vinna för att få pengar. I förra veckan pratade jag med en kuwaitisk skeet-skytt som fått 1,7 miljoner för att han sköt för Kuwait. Kungen Al-Sabah är känd för att dela ut royaltypriset till skyttarna som representerar landet, fortsätter Dahlby.

Han skrattar till.

– Det är ingen som kommer till mig och ger mig 1,7 miljoner för att jag skjuter för Sverige. Titta på en vanlig hockeyspelare i elitserien så tjänar de över 200 000 och de är inte ens bra. Har tre jobb på sidan av.

Vissa är väl bra?

– Berätta för mig hur många svenska hockeyspelare i Sverige som är bra...

Trots den ekonomiska verkligheten har 46-åringen inga planer på att sluta. Tvärtom har han redan börjat snegla på nästa olympiad.

– Rio är ju trevligt, säger han och ler.

För roddaren Frida Svensson är relationen sportslig/ekonomisk status ungefär den samma. 33-åringen vann VM i singelsculler för två år sedan och räknas som ett stort medaljhopp även i London-OS, men hon blir knappast rik på sin sport. Faktum är att hon har tre extraknäck – på ett gym, på en restaurang och i en sportbutik – för att få det att gå runt.

– Det låter hemskt ibland, men utan tre jobb, förestående chefer och kollegor skulle jag inte sitta här. De låter mig leva min dröm. Jag jobbar ibland och sen är jag borde länge, säger hon.

Du har tre jobb, räcker inte ett?

– Man kan inte vara på ett jobb och vara borta så mycket. Jag behöver vara på tre ställen och täcka upp för att klara mig ekonomiskt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN