Medalj klar – nu väntar guldjakt

SPORTBLADET

Salminen/Lööf tolv poäng efter ledarna: ”Riktigt kul”

Foto: Säkrat medalj Sverige har tagit medalj i fem OS i rad, och 2012 i London blir inget undantag. Frågan är bara vilken valör Fredrik Lööf och Max Salminen får med sig hem.

I går säkrade Fredrik Lööf och Max Salminen OS-bronset i starbåt.

Seglarduon har chans på guldet när finalracet avgörs på söndag.

– Det är starkt att vi presterar på den här nivån igen, säger seglingsförbundets sportchef Stefan Rahm.

Efter brons i finnjolle i Sydney och i starbåt i Peking med Anders Ekström har 42-åringen från Saltsjöbaden nu säkrat sin tredje OS-medalj.

Lööf, i par med 23-årige OS-debutanten Max Salminen, seglade på fredagen hem som sämst en tredjeplats i starbåt. Men det kan bli ädlare valör i Weymouth.

– Det är gott med en till. Vi får se om vi kan få till en ädlare valör, sa Fredrik Lööf till TT när han kom in i hamn efter fredagens race.

Dubbla poäng

Inför söndagens finalrace är Lööf och Salminen fyra poäng bakom tvåorna Robert Scheidt/Bruno Prada, Brasilien, och tolv efter regerande OS-mästarna Iain Percy/Andrew Simpson, som leder. I finalseglingen räknas poängen dubbelt, ettan får två poäng, tvåan fyra, och så vidare.

– Vi har seglat fruktansvärt bra. Engelsmannen, brasilianaren och vi har ryckt från hela fältet, säger Lööf.

Seglingsförbundets sportchef, Stefan Rahm, hyllar duon.

– Det är strongt och riktigt kul att vi presterar på den här nivån igen. För svensk segling innebär det återigen en leverans. Med tanke på alla svenskar som inte har lyckats i OS tycker jag att vi gör det riktigt bra.

Varför har de lyckats?

– Fredrik är unik och har en enorm drivkraft att utvecklas. Trots att han är 42 år är han på det. Max är ung och oförstörd, han är hungrig och pigg och orkar mer. Jag tror att den unge och inspirerade killen möter och den erfarne och kloke.

Femte medaljen i rad

Det är det femte olympiska spelet i rad som Sverige tar medalj i segling. De tre senaste spelen, 2000, 2004 och 2008, tog Sverige ett seglingsbrons varje gång.

Senast det blev guld var 1976, då John Albrechtson och Ingvar Hansson vann i tempest.

– Vilken valör det än blir på söndag lovar jag att på måndag morgon kommer Fredrik fundera över vilken båt han ska segla i Rio 2016, säger Rahm.

Fredrik Lööfs medaljer

2004: Finnjolle i Sydney med Anders Ekström: Brons.

2008: Starbåt i Peking med Anders Ekström: Brons.

2012: Starbåt i London med Max Salminen: Brons, silver eller guld.