Beskedet: Kalla avstår fler tävlingar

SPORTBLADET

Skjuter upp comebacken efter kollapsen

Charlotte Kalla avstår nästa helgs tävlingar i Davos.

Det bekräftar hennes personlige tränare Magnus Ingesson för Sportbladet.

– Vi har inte bestämt ännu när eller var hon ska tävla, säger Magnus Ingesson.

Charlotte Kalla genomförde tester hemma i Sundsvall i dag, men redan i går bestämde den personliga tränaren Magnus Ingesson och Charlotte Kalla att hon ska avstå tävlingarna i Davos kommande helg.

– Vi bestämde oss igår att det inte blir Davos. Så passet i dag hade inte med det att göra, meddelar Magnus Ingesson.

Varför avstår hon?

– Det är många parametrar. Det är på mellanhöjd i Davos och då är är inte riktigt säkert, man vill ha mer kontroll, säger Magnus Ingesson.

På mellanhöjd blir kroppen mer stressad och i det läget som Charlotte Kalla är nu är möjligheterna till en bra återhämtning bättre på lågland.

Även damtränaren Ole Morten Iversen bekräftar att Charlotte Kalla avstår tävlingarna nästa helg.

– Det enda som är klart är att det inte blir Davos, säger han till Sportbladet.

Det var förra helgen i finska Ruka som Charlotte Kalla drabbades av förmaksflimmer. Hon var 75:a i mål med en puls som rusade upp till 240 slag i minuten. I veckan har Charlotte Kalla genomgått undersökningar som visar att hjärtat är friskt.

”Inga grispass”

Men hon körde länge med hög puls och mycket mjölksyra i kroppen. Det tar tid att återhämta sig och nu kommer Charlotte Kalla att stanna hemma från världscupen och träna i stället.

– Det blir lugna distanspass och kanske något tröskelpass. Men inga rena grispass, pass med hög mjölksyra, säger Magnus Ingesson.

Charlotte Kalla kommer att lämna Sundsvall för att få snö att träna på.

Efterhand kommer hon att höja intensiteten och så småningom börja tävla, som ett led i att öka belastningen.

För Charlotte Kalla är det viktigt att få en grundplan att förhålla sig till. Den kommer att spikas i dagarna. Enligt Charlotte Kallas presschef Torbjörn Nordvall kommer en sådan grundplan att presenteras under söndagen.

Sportbladet berättade tidigare i dag om det pass med tester (puls och laktat) som Charlotte Kalla genomförde under lördagen, på rullband. Det skulle avgöra hennes eventuella medverkande i Davos. Enligt landslagets läkare Per "Pliggen" Andersson fanns det inget beslut fattat, men Magnus Ingesson bekräftar alltså att de bestämde sig redan i fredags.

Hur fungerade det pass hon körde i dag?

– Som förväntat. Hjärtat är bra, säger Magnus Ingesson.