Vettel kan straffas - riskerar att missa säsongsfinalen

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Presidenten samlar bevis mot förre mästaren

Foto: Viaplay

Sebastian Vettel kan stängas av från säsongens avslutande lopp.

Anledningen är hans utbrott över radion.

– Vi samlar just nu bevis, säger FIA:s president Jean Todt.

Den fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel som kör för Ferrari hade en hård fajt med Red Bulls båda förare Max Verstappen och Daniel Ricciardo under den avslutande delen av Mexikos GP. Verstappen gick i mål som trea, men förlorade den placeringen för att han tjänat en placering genom att gena över gräset.

När Verstappen flyttats ner till plats fem fick Vettel gå upp på prispallen som trea, men han fråntogs också placeringen eftersom han försvarat sig under inbromsning och bilarna dessutom vidrört varandra. Det gjorde att Daniel Ricciardo, Red Bull, till slut fick tredjeplatsen.

– Vi har nya regler och i det här fallet fanns det tre frågor: Var manöver farlig? Var Ricciardo tvungen att vika undan? Har Vettel bytt linje på ett onaturligt sett?, säger tävlingsledaren Charlie Whiting enligt motorsporttotal.

– På alla tre var svaret ja.

Fuck off

Men under duellen med de tvåbilarna från Red Bull blev Vettel förbannad eftersom han ansåg att Verstappen bröt mot reglerna och han röt över radion:

– Vet ni vad? Jag har ett meddelande till Charlie: Fuck off! Ärligt talat: Fuck off!

Han syftade på tävlingsledaren Whiting och han skrek det inte bara en utan två gånger.

Det gör att han nu riskerar ett straff.

– Vi har folk som samlar bevis, säger Jean Todt, president i det internationella bilsportförbundet, till Daily Mail.

– Sedan får vi se om vi vidtar åtgärder eller inte.

I det sportsliga reglementet står det att varje handling eller uttalande som kan skada anseendet hos FIA, deras medlemsförbund eller funktionärer är regelbrott och han bestraffas.

Skalan går sedan från böter till en avstängning från en eller flera VM-deltävlingar och just nu återstår det två GP-lopp av åets säsong.

Chefen såg allt på TV

Sebastian Vettel sökte upp överdomare Charlie Whiting efter loppet i söndags för ett samtal.

– Han bad om ursäkt och han var väldigt angelägen att hitta mig och be om ursäkt personligen. Därför kommer jag personligen inte att gå vidare med det, men vi får se om min chef (Jean Todt) vill följa upp det inträffade eller inte, säger Whiting till tidningen.

Vettel var vansinnig under loppet, vilket gjorde att stallchefen Maurizio Arrivabene fick gå in över radion och försöka lugna ner honom, men skadan var redan skett.

FIA:s president Jean Todt satt nämligen hemma i TV-soffan och blev allt annat än lycklig när en av sportens stora stjärnor svor över tävlingsledningen på bästa sändningstid.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM