”Hade vunnit om de ändrat reglerna”

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Arsenal-kuwaitiern stämmer in i Dahlbys kritik

1 av 5

RIO DE JANEIRO. Kuwaitiern Abdullah al-Rashidi, 53, tävlade under OS-flagg i en Arsenaltröja och blev snabbt en publikfavorit.

Men hans uppväxt har varit allt annat än vanlig.

– Min pappa red ut på sin häst och dödade alla åtta män med ett skott i deras hjärta, har 52-åringen berättat.

Publiken på skyttearenan i Rio skaffade sig snabbt en favorit. 53-årige Kuwaitiern Abdullah al-Rashidi knep bronset efter Marcus Svensson och det nya smeknamnet ”mustasch” ekade på läktarna.

Abdullah al-Rashidi genomförde tävlingen i en Arsenaltröja, men något större fan är han inte.

– Jag vet inte, jag köper bara. Det är en present från min son. Han gillar det laget och gav mig den inför OS och jag gillar den, säger han.

”En jättedålig regel”

Han var nöjd med bronset, men tycker att han borde ha fått en medalj av ädlare valör. Precis som Håkan Dahlby gillar han inte de nya reglerna där skyttarna blir av med poängen från kvalet in i finalen.

– Jag är inte nöjd med finalen. Jag har många gånger pratat med ISSF och har sagt att det är väldigt dåligt för skyttarna. Han som tog guld, jag hade 123 och han hade 121 (i kvalet) och nu skjuter han final och vann. Det är en jättedålig regel och jag hoppas att de ändrar den. Om de hade ändrat reglerna hade jag vunnit, säger han.

”Han är så”

Svenske silvermedaljören Marcus Svensson hade dock tagit guldet om de gamla reglerna hade fällt.

– Det kan bli jäkligt fel. Den som har skjutit flest duvor behöver inte vinna. Men så är det ju, man kan både tjäna och förlora på det. Det är inga konstigheter. Det är mycket roligare att titta på det här, det händer mycket mer, säger han.

För dig hade det varit mer fördelaktigt om du hade fått ta med dig poängen idag.

– Absolut, eller så kunde jag ha träffat den sista duvan så det är bara mitt eget fel.

Han (al-Rashidihade) bommade väl mer än dig?

– Ja, visst gjorde han det så jag vet inte varför han är så besviken. Han är så.

”Dödade åtta män”

al-Rashidi kommer från en jägarfamilj och tävlar även med falkar vid sidan om sin skeetkarriär. I en intervju från 2010 berättar han om sin speciella uppväxt och leve

– Öknen var en väldigt annorlunda plats då och det var våldsamt ibland. Folk jagade inte bara utan ibland var de tvungna att slåss för att överleva. Vid ett tillfälle kom personer och försökte stjäla (familjens) djur. Min pappa red ut på sin häst och dödade alla åtta män med ett skott i deras hjärta, säger han till manspassion-online.com och fortsätter:

– Jag berättar det inte för att jag är stolt att han dödade åtta män, utan för den skicklighet han gjorde den med.

Kuwaitiern har blivit avstängd från OS, därför tävlar al-Rashidi under OS-flagg.

– Alla som inte ser sin flagga dör. Jag jobbar med mitt land för de har hjälp mig för länge sedan. Jag behöver min flagga, men vad kan jag göra. Vi har problem i mitt land, men jag hoppas att vi får tillbaka vår flagga till nästa gång, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM