Agenten: Aregawi kommer frikännas

SPORTBLADET

Kaoset kring Abeba Aregawi och meldoniumfallet fortsätter.

Nu hävdar hennes före detta agent Jos Hermens att Aregawi kommer att frias.

– Det är en stor chans att hon får tävla igen, säger Hermens till Sportbladet.

Härvan kring Abeba Aregawis positiva dopningsprov har varit en komplicerad följetong.

Efter att antalet fall med meldonium snabbt nått upp till 200 under våren gick den internationella antidopningsorganisationen Wada ut med nya riktlinjer där prov med mindre än en mikrogram per milliliter skulle kunna innebära friande dom. Samtidigt inledde Wada en ny vetenskaplig undersökning för att kolla hur länge substansen kunde finns kvar i kroppen.

Redan då öppnade RF:s dopningskommissions handläggare Tommy Forsgren för att låta Aregawi tävla i väntan på svar från en eventuell utredning.

– Det är inte alls omöjligt att det är lösningen, sa han till Sportbladet då.

”Är hon smart tränar hon nu”

Nu hävdar Abeba Aregawis ex-agent Jos Hermens att en frikännande dom kommer allt närmare.

– Så vitt jag vet var halten av meldonium i hennes prov mindre än ett mikrogram per milliliter. Det innebär att hon kommer att bli frikänd och kan tävla igen, säger Hermens till SVT Sport och fortsätter:

– Jag fick reda på hennes mängd från personer på IAAF. Samma personer sa att hon kan tävla igen.

”Inte bekväm att jobba med henne”

För Sportbladet berättar Hermens vidare:

– Det jag har fått höra kommer från många håll, bland annat IAAF, men ingen kan säga det officiellt. Wada har ett möte om några veckor och min känsla är att det kan sluta med att alla meldoniumfall kan släppas fria igen.

Har du haft någon kontakt med Abeba sedan ni bröt ert samarbete?

– Nej inte direkt. Jag är fortfarande inte bekväm med att jobba med henne. Det här är fortfarande en medicin, inget kosttillskott, och hon berättade inte om det för oss. Vi är inte bekväma att fortsätta jobba med henne.

Vet du om hon tränar något?

– Jag har hört rykten om att hon tränar lite.

Uppgifterna från Jos Hermens är obekräftade. Dopningskommissionens handläggare Tommy Forsgren säger att ett beslut i ärendet inte bara handlar koncentrationen i ett prov:

– Det är inte bara en räkneövning, det är inte bara koncentrationen som är avgörande utan också en fråga om tidpunkt för kontrollen men också den berättelsen som idrottsutövaren presterar. Den ska vara trovärdig, säger han.

Vill ha svar på Wada

Han säger också att dopingskommissionen inte är redo att lägga fram ärenden för dopingnämnden förrän Wadas exekutiva kommitté samlats för ett möte 11-12 maj.

– Då är meldonium på agendan, exakt vad som kommer sägas där har vi ingen aning om. Men det är inte osannolikt att det kommer kommentarer och kompletteringar.

Vad hoppas dopingkommissionen få svar på?

– Vi har velat ha svar på vad man grundar de här gränsvärdena på. Vad finns det för vetenskaplig grund för just 1 mikrogram/milliliter, någon sådan finns inte presenterad just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott