Mejla

Robert Laul

En anfallsövning i skarpt läge

Publicerad:
Uppdaterad:

EM-genrep mot 168:e rankade Liechtenstein, har doktor Lagerbäck blivit galen på ålderns höst?

Tvärtom, 4-0-segern bör snarare ses som en anfallsövning i skarpt läge.

Islands verkliga genrep är premiären mot Portugal.

En konsekvens av att tre lag nu kan gå vidare från EM-grupperna.

Först: Doktor Lagerbäck?

Vad hände där?

Han kallades Lasse Lager när han upptäcktes i en kanslikorridor på Råsunda under tidigt -90-tal, blev Lasse Lagos med halva Nigeria tjugo år senare och har gått under smeknamnet Lasse Lava som förbundskapten för Island.

Nu är det doktor Lagerbäck som gäller.

I förra veckan utsågs nämligen Lars Edvin Lagerbäck, född 16 juli 1948 och bördig från Ånge kommun i Medelpad, till hedersdoktor.

I oktober installeras han officiellt under Mittuniversitets akademiska högtid i Östersund.

Inte illa pinkat av en grabb från Ovansjö som blev retad med följande sång av killarna från "finare" centralorten Ånge under skolåren:

”Nu är det sommar, nu är det sol, här kommer Ovansjöborna. Och hur de putsar, och hur de gnor, så har de koskit på skorna!”.

Flera utspel

Från skitiga skor till en respektabel doktorshatt, vad har Lagerbäck gjort för att förtjäna detta?

Jo, han anses ha varit en viktig inspirationskälla för universitets utbildare och forskare genom ett öppet och kommunikativt ledarskap där hans fotbollsspelare fått ta mycket eget ansvar vilket lett till stora framgångar.

Jag vet inte om jag skriver under på allt men visst, sedan Lagerbäck blev en del av medieindustrin i egenskap av experttyckare i Viasat-studion har det definitivt hänt saker med honom.

Inför EM har utspelen fullständigt haglat, med lagerbäckska mått mätt.

Han planerar att peka ut Ronaldo som filmare, anser att Pepe passar bäst i Hollywood samt att fotbollen bör införa effektiv speltid, två gånger 30 minuter.

– Jag är så less på time wasting, sa Lagerbäck nyligen i en SVT-intervju.

Den gamle förbundskaptenen har tydligen bestämt sig för att gå på offensiven under hans sista stora mästerskap – och det behöver hans spelare också göra om de ska ta sig vidare från gruppen med Portugal, Ungern och Österrike.

Anfallsövning i skarpt läge

Här kommer det udda genrepet mot Liechtenstein in i bilden.

Så klart, en anledning till valet av motståndare är att bättre rankade länder inte står i kö för att flyga till Reykjavik. Men känner jag Lagerbäck rätt har han en räv under doktorshatten också.

Liechtenstein rankas på plats 168 i världen, och för Island blev det något av en anfallsövning i skarpt läge. 4-0, fyra olika målskyttar (båda startanfallarna Kolbeinn Sigthórsson och Alfred Finnbogason, veteranstjärnan Eidur Gudjohnsen samt Hammarbys högerback Birkir Már Saevarsson) och självförtroendet fick en knuff i rätt riktning: Inför matchen hade Island endast två segrar på senaste elva landskamperna.

Senast länderna möttes, hösten 2010, blev det 1-1. Island var då rankade 112:a i världen. Lagerbäck tog över som förbundskapten ett år senare, och i dag har ön klättrat till en 34:e plats, en placering bättre än Sverige.

Satsningen på konstgräshallar och tränarutbildning är förklaringar bakom den gyllene generation spelare födda 1988-90 med Gylfi Sigurdsson (Swansea) och Kolbeinn Sigthórsson (Nantes) i spetsen som först kvalificerade sig till U21-EM 2011, och nu alltså till EM i Frankrike.

Och så doktor Lagerbäck då.

Portugal en tempotrimmare

Efter 4-0-segern på Laugardsvöllur, förbundskaptenens sista landskamp på Island, hyllades han med stående ovationer av hemmapubliken. Under tisdagseftermiddagen landar Lasse och spelarna på Chambéry airport för vidare transport till Annecy i sydöstra Frankrike, nära gränsen till Schweiz där truppen har sin bas.

De har målkalaset mot Liechtenstein i bagaget, och en förhoppning om att kunna störa Portugal i EM-premiären genom ett fysiskt spel som inte ska kosta alltför många gula och röda kort. Det är därför Lagerbäck påminner domarna på Ronaldos och Pepes skådespelarkonster.

Men framför allt är matchen mot Portugal ett tillfälle för Island att få upp tempot inför det som komma skall. Den offensiv som finslipades mot Liechtenstein är mer relevant för gruppmatch nummer två, mot Ungern i Marseille. Den är Islands nyckel i ett mästerskap där även de fyra bästa grupptreorna går vidare.

Isländsk seger mot Ungern, och den lilla fotbollsnationen har faktiskt en realistisk chans att nå åttondelsfinal i deras allra första mästerskap.

Ronaldo & Co. får med andra ord agera genrepsmotståndare och tempotrimmare för Island i detta EM. Doktor Lagerbäck behöver varken gräva ner sig eller ta av sig hatten vid en eventuell förlust. För det är Ungern i Marseille allt handlar om.

Lauls EMoji-ikoner

ROBERT LAUL TAR PULSEN PÅ EM MED EMOJI-IKONER

Hollywood nästa för Pepe

Efter förlusten mot Norge (2-3) intervjuades Lasse Lagerbäck av norska tv-kanalen NRK om Champions League-finalen mellan Atlético Madrid och Real Madrid:

– En kan söka sig till Hollywood, sa Lagerbäck och syftade på Pepe och den portugisiske mittbackens skådespelarkonster.

Uttalandet spreds blixtsnabbt i Europas alla fotbollsmedier, och höjde temperaturen inför EM med ytterligare någon grad.

…och fler utspel är planerade…

I en intervju som gjordes några veckor tidigare, av Lagerbäcks arbetskamrat Ola Wenström på Viasat, avslöjar förbundskaptenen att han planerar fler utspel för att väcka domarna inför Islands EM-premiär mot Portugal.

* Kommer du att peka ut Ronaldo som filmare? undrar Wenström.

– Ja, åtminstone har jag tänkt det. Hittar jag bara tillfället så…, säger Lasse.

Islands hem: Alpernas Venedig

Island har valt lilla alpstaden Annecy som bas under EM. ”Alpernas Venedig”, som den vackra staden kallas, har drygt 200 000 invånare och ligger på hyfsat bekvämt avstånd från Islands gruppspelsorter: Sant Etienne (Portugal), Marseille (Ungern) och Saint Denis (Österrike).

Isländsk folkfest i Marseille

17 juni firas Islands nationaldag. 18 juni spelas matchen mot Ungern i Marseille. Uppskattningsvis 15 000 isländska fans väntas till Marseille – eller nästan fem procent av öns befolkning. Motsvarande siffra för Sverige skulle vara över 400 000 människor. Men det är väl bara Bajen som har så många supporters…

avRobert Laul

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM