Mejla

Robert Laul

Påminde oss om en viss Sverige-match

Publicerad:
Uppdaterad:

Laul: Lagerbäck körde ”Argentina-taktiken” 2002

SAINT-ÉTIENNE. Han kom till Stade Geoffroy-Guichard som Lars Lagerbäck.

Han lämnade Stade Geoffroy-Guichard som Lars Lagerbäck.

1-1 mot världsnationen Portugal efter en isländsk insats som påminde inte så lite om Sveriges historiska 1-1-match mot Argentina från VM 2002.

Sportbladets Robert Laul.

Vi var ett gäng journalister som hängde kvar i den mixade zonen på matcharenan.

Klockan hade blivit över midnatt när Lars Lagerbäck kom.

Var det Argentina-taktiken igen?

– Det kan nog ha funnits likheter ja, säger Lasse Lagerbäck.

Ganska många, skulle jag hävda: Nästan alla Portugals målchanser kom efter inlägg vilket inte hör till vanligheterna för Fernando Santos gäng.

Men frågan är om inte denna isländska poäng är en större bedrift än Sveriges 2002.

– Ja, det kan man kanske säga. Det här är första gången vi är med i ett mästerskap. Att göra debut och ta poäng av Portugal smäller kanske lite högre, säger Lasse Lagerbäck.

Applåderade ivrigt

En sak som definitivt skiljde var Lagerbäcks reaktion vid målet: När Anders Svensson vred in frisparken stod Lasse kvar med armarna i kors. Ni har säkert sett den klassiska bilden.

När Birkir Bjarnason smällde in Johann Gudmundssons inlägg på volley, Islands första EM-mål någonsin, satt Lasse visserligen stadigt kvar på bänken – men han applåderade ivrigt.

– Jag blev ju väldigt glad, naturligtvis. Samtidigt ville jag inte att spelarna skulle sprudla över, så jag gick upp för att se till att det var fokus på avsparken direkt. Det är alltid en blandad känsla men jag blev jätteglad förstås.

Men du applåderade. Mot Argentina stod du kvar med armarna i kors.

– Det är möjligt (skratt). Jag vet inte riktigt vad jag gjorde efter målet mer än att jag ville ut och få kontakt med några av spelarna så att de behöll sin koncentration.

Lars Lagerbäck var inte nöjd med Islands första halvlek. Efter en jämn inledningskvart – där lagkapten Aron Gunnarsson skällde ut Ronaldo redan efter tio sekunder och Gylfi Sigurdsson hade en dubbelchans som mycket väl kunde ha gett Island en tidig ledning – fick laget svårt att andas, Portugal kom i våg efter våg.

Nanis ledningsmål kändes logiskt efter en lång och svagare isländsk period i matchen.

– Vi var för dåliga i våra överflyttningar i första halvlek. Så det ändrade vi på i paus, säger Lars Lagerbäck.

Förändringen fick önskad effekt, och frustrerade portugiser med Ronaldo i spetsen vägrade tacka för matchen efteråt, nollad av Lars Lagerbäck för tredje gången.

Island firade med de cirka 7000 tillresta fansen som stod kvar och sjöng segersånger om gamla sjömän och stora resors slut långt efter att tv-sändningarna slocknat.

– Helt fantastiska. Hela inramningen var sagolik. De har aldrig varit ute så här tidigare men lät ju betydligt mer än portugiserna under stora delar av matchen, säger Lars Lagerbäck.

Lagerbäck inte förvånad

Efter Islands överraskande poäng, och Ungerns seger mot Österrike, är gruppen nu vidöppen, förutsättningarna har förändrats.

Om Lagerbäck är förvånad?

Inte alls.

– Nä. Ungern har utvecklats. De har utvecklat sitt spel, särskilt i träningsmatcherna inför EM. Jag hade nog tippat att Österrike skulle vinna men jag är så dålig på att tippa så jag kan inte säga att jag blev överraskad.

Samtidigt som Lars Lagerbäck bunkrade EM-poäng i Frankrike hade Ångebor i Stockholm sin årliga träff i huvudstaden, och den hjärtligt skämtsamma hälsningen därifrån handlade om att Lasse Lagerbäck borde varit med där i stället.

– Ja det kanske jag skulle varit. De var väl på Stinsen antar jag, säger Lasse Lagerbäck innan han tog sikte på nästa uppgift: Ungern i Marseille.

– Nu är det ännu viktigare att vi vinner den matchen.

Sedan lämnade Lars Lagerbäck Stade Geoffroy-Guichard med en bit nyskriven isländsk, fotbollshistoria i sin pärm.

avRobert Laul

Publicerad: