Ericsson: Nu är det upp till bevis

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hamilton har pole position i Brasilien - motorproblem för Ericsson

Foto: Getty
Marcus Ericsson hade motorproblem.

Lewis Hamilton har inte gett upp.

Han gör allt för att vinna sin fjärde VM-titel - och har pole position i Brasilien.

  – Jag hade inte kunnat hoppas på mer än detta, säger han.

I morgon kan Nico Rosberg vinna sin första VM-titel i formel 1, men han har ett tufft utgångsläge. Trots att han gjorde ett bra kval startar han från andra ruta, medan den tuffste konkurrenten - och teamkollegan - Lewis Hamilton har pole position.

– Jag trivdes rätt bra i bilen och har haft ett litet övertag, även om Nico hela tiden har blivit allt snabbare, säger Hamilton som tog säsongens 11 pole position.

–  Jag hade inte kunnats hoppa på något mer än detta, detta är min andra pole position här och det är en bana som jag har haft lite problem på tidigare.

Kan avgöra VM

Hamilton har aldrig vunnit på Interlagos, gör han det i år skjuts VM-avgörandet upp till säsongsfinalen i Abu Dhabi om två veckor, men tar Nico Rosberg starten och vinner loppet så avgör han också VM till sin fördel.

– Det var ett väldigt spännande kval och det var väldigt nära. Jag var inte tillräckligt snabb för att ta pole position, men det känns ändå okej, säger Rosberg som leder VM med 19 poäng.

– Vid flera tillfällen i år har vi sett att pole position inte är samma sak som en seger i loppet. Jag ska ge allt, jag vill vinna här i morgon.

Kimi Räikkönen, Ferrari, körde in på plats tre i kvalet, Max Verstappen, Red Bull var fyra, Sebastian Vettel Ferrari, femma och Daniel Ricciardo, Red Bull sexa.

Motorbyte

För Marcus Ericsson var det ett väldigt tufft kval. Han fick avbryta det tredje träningspasset sedan han fått problem med motorn

–  Vi kände direkt under installationsvarvet att något var fel, tyvärr var det något större, säger Ericsson till Viasat Motor.

– Vi fick byta motor eftersom det var racemotorn, vi fick gå tillbaka till en gammal motor.

Ericsson bytte tillbaka till den motor som han tävlade med i Austin, USA. Teamet lyckades få ut honom till kvalet, men väl där hade varken han eller teamkollegan  Felipe Nasr någon chans att ta sig vidare till Q2.

– Det har varit en väldigt tuff helg, det började redan med att jag snurrade på den andra träningen vilket gjorde att mina mediumdäck förstördes och jag körde ungefär hälften så mycket som alla andra, säger han till tv-kanalen.

”Upp till bevis”

– Under det tredje passet gick motorn sönder och jag körde inte något varv. Det var tufft eftersom det är 25 grader kallare i asfalten i dag jämfört med i går. Samtidigt är jag nöjd med att jag slog Felipe. Hade det varit en normal helg hade jag kunnat slåss med killarna framför.

Nu delar Saubers båda förare näst sista och sista startled, Ericsson på ruta 20 och Nasr på ruta 21. Det gör att det krävs enormt mycket om de ska köra in bland de tio främsta och ta poäng i morgon.

– Samtidigt finns det en chans att det blir regn i morgon, säger Marcus Ericsson.

– Jag tror att det skulle gynna oss. Nu är det upp till bevis.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM