Uppgifter: Ryssland kastas ur Paralympics

SPORTBLADET

Ska meddelas officiellt i morgon

Internationella paralympiska kommittén gör det som IOK valde att inte göra.

Att utesluta samtliga ryska idrottare från spelen i Rio.

Detta gör uppgifter till The Guardian gällande i dag.

När avslöjandet om den systematiska dopningen i Ryssland kom upp till ytan ledde det till att samtliga friidrottare från landet stängs av från OS i Rio.

Efterspelet för övriga ryska idrottare blev dock inte lika hårt. IOK valde nämligen för knappt två veckor sedan att tillåta ryskt deltagande i övriga sporter.

Undantag skulle gälla för de ryska idrottare som vid något tidigare tillfälle åkt fast för dopning.

Ett beslut som kom att ändras för ett flertal när skiljedomstolen Cas valde att låta bland annat simmaren Julia Jefimova, konkurrent till Jennie Johansson på 100 meter bröst, att delta.

Besked på söndag

Men IPC, internationella paralympiska kommittén, gick i motsatt riktning till sin motsvarighet i OS – och väljer att utesluta nationen i samtliga idrottsgrenar när de paralympiska spelen avgörs 7-18 september.

Detta skriver brittiska The Guardian i dag.

Enligt tidningen kommer IPC komma med ett officiellt meddelande i morgon, söndag, där det ska förkunnas att inga ryska idrottare över huvud taget får delta.

IPC uppges i onsdags ha sammanträtt i ett möte med representanter för den ryska paralympiska kommittén i tyska Bonn där de fick möjlighet att försvara sig – men ska alltså trots det inte ändrat uppfattning.

IPC tar avstånd

Efter att den kanadensiske advokaten och professorn Richard McLaren presenterade sin rapport som avslöjade det systematiska ryska dopningsfusket stängde IPC tillfälligt av landet från paralympiskt deltagande.

Enligt The Guardian har kommittén till skillnad från IOK varit i kontakt med McLaren  för att aktivt söka upp ytterligare bevis.

– McLarens upptäckter är mycket viktiga för alla som bryr sig om ren och ärlig idrott. Information vi har fått fram från Richard McLaren inkluderar namn bland paralympiska idrottare med 35 "försvunna positiva dopningstester" från labbet i Moskva, har IPC:s president Philip Craven tidigare sagt.

ARTIKELN HANDLAR OM

IOK

Sommar-OS