”Just nu känner jag bara glädje”

SPORTBLADET

Janne Andersson om folkfesten: ”Otroligt häftigt”

Sportbladet deltog i Prideparaden för tredje året i rad.

Då anslöt flera av idrottens mäktigaste personer – och hyllade stämningen.

– Man känner bara glädje, säger herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson.

Foto: Janne Andersson.

Skandinaviens största Prideparad tog över Stockholms gator.

191 ekipage rullade från Norr Mälarstrand, genom centrum, bort till Östermalms IP – och tusentals personer gick ut till gator och torg för att gemensamt ta ställning för människors rätt att älska vem man vill.

– Otroligt häftigt, säger Janne Andersson.

”Häftig manifestation”

Fotbollslandslagets förbundskapten var en av flera stora idrottsprofiler som följde med i Sportbladets ekipage. Han förklarar sitt deltagande genom att peka på sin sin landslagströja och texten som står tryckt där: ”Alla är olika – olika är bra”.

– Det är något som fotbollen verkligen står för. Inte bara i Sverige utan rent globalt, att alla får vara med. Det här är en häftig manifestation för det, något jag verkligen tror på. Nu känner man bara glädje.

Till skillnad från tidigare förbundskapten verkar du inte dra dig från att ta ställning i sådana här frågor?

– Nu är nu, då är då. Vad som har hänt tidigare bekymrar mig inte ett dugg. När jag fick frågan så var det självklart att tacka ja. Bra grejer ska man väl alltid stötta?, säger Janne Anderson.

”Fantastisk hyllning”

Även hockeys högsta chefer fanns på plats.

Förbundskapten Rikard Grönborg såg deltagandet i Prideparanden som en hyllning till Sveriges öppna samhälle.

– Vi bedömer inte folk efter deras sexuella läggning eller deras ursprung. Alla behandlas lika och jag ser det här som en fantastisk hyllning av det. Och vem vill inte vara med på en hyllning och en fest? Det är så kul att se allt folk här, alla släpper loss och njuter av stunden, säger Grönborg.

Hockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt håller med.

– Det här är en viktig dag för oss. Vi är här för att visa att vi står upp för allas lika värde.

Hur mycket jobbar ni med sådana här frågor?

– Historiskt sett tycker jag inte vi har gjort det speciellt bra. Men vi har varit väldigt aktiva på senare år. Det här är en viktig del av hockeyutbildningen för såväl spelare som ledare. En viktig fråga för oss.

”Är välkommen”

Anders Larsson, hockeyförbundets ordförande, lever själv med en man och ser sig själv som ett levande bevis på att hockeyn är öppen för alla.

– Det spelar ingen roll vem du är kär i. Gillar du hockey och ställer upp på våra regler, då är du välkommen, säger han.