Thomas Bach

Fem nya idrotter till OS i Tokyo 2020

Av: 

Rasmus Senator

SPORTBLADET

Japanska nationalsporten gör intåg i de olympiska spelen

Japanerna får nu fem ytterligare anledningar att längta efter OS i Tokyo om fyra år.

I dag meddelade IOK att fem nya sporter, bland dem nationalsporten baseboll, tillkommer på programmet.

– Det här är verkligen en milstolpe när det handlar om att förnya OS-programmet, säger Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach enligt AFP.

På Internationella olympiska kommiténs (IOK) möte 2009 röstades golf och sjumannarugby in som en olympiska sporter till OS i Rio.

Flera andra idrotter, bland dessa softboll och karate, röstades ner då de inte fick den tvåtredjedelars majoritet som krävs för att väljas in.

Under onsdagen hade IOK en ny votering inför OS i Tokyo 2020 – och flera sporter fick då revansch.

"En milstolpe"

IOK meddelade under onsdagskvällen att fem nya sporter tillkommer till sommarspelen i Tokyo 2020, vilket enhälligt röstades igenom av kommitén, skriver AFP.

Bland dessa kommer den japanska nationalsporten baseboll/softboll att åter vara tillbaka på OS-schemat efter att ha varit borta från spelen 2012 och 2016.

Utöver baseboll/softboll tillkommer även karate, surfing, sportklättring och skateboard, de tre sista som OS-debutanter.
I och med de nya idrotternas intåg kommer 18 nya evenemang och ytterligare 474 olympier tävla i spelen.

– Det här är verkligen en milstolpe när det handlar om att förnya OS-programmet, säger Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach enligt AFP.

USA kan skicka proffsen

Baseboll har varit stor i landet i över hundra år och klassas som en av landets nationalsporter. I Tokyo kommer sex manliga- och kvinnliga lag tävla om guldet.

Samtidigt är flera oroade över att USA kommer skicka sina främsta basebollproffs från den amerikanska proffsligan MLB.

– Just nu vet vi inte om de som spelar i USA kommer att vara med i Tokyo. Vi hoppas att det internationella basebollförbundet kan hitta en överenskommelse med USA:s proffsliga, på samma sätt som man har gjort med basket och ishockey, säger IOK-ledamoten Franco Carraro.

ANNONS EXTERN LÄNK

Näst sista dag! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Thomas Bach

IOK, Internationella olympiska kommittén

Sommar-OS