Michael Phelps till attack mot Jefimova

SPORTBLADET

Julia Jefimova blev utbuad och brast ut i tårar efter finalen på 100 meter bröstsim.

Nu sågas hon av dessutom simlegendaren Michael Phelps.

–  Att det finns individer som testats positivt inte bara en gång och tillåts återvända, det är hjärtskärande och jag önskar att någon kunde göra någonting åt det, sade den 19-faldige OS-guldmedaljören.

Foto: Phelps

Jefimova som i mars testades positivt för det sedan årsskiftet förbjudna preparatet meldonium, har även tidigare (2014) dömts för dopning och avtjänat en 16 månader lång avstängning.

Trots detta tilläts den ryska simmaren ställa upp i OS efter att skiljedomstolen CAS hävt avstängningen som hindrar tidigare dopade ryssar från deltagande.

– Om du inte vet om sanningen, hur kan du då snacka skit om mig bakom min rygg? sade ryskan gråtande till Viasat efter finalen.

Kritiken mot Jefimova har varit massiv, bland annat från svenska Jennie Johansson som missade en finalplats på 100 m bröstsim.

”En mörk dag för idrotten”

Och nu ryter även Michael Phelps till mot Jefimova.

– Det är en mörk dag för idrotten, inte bara för simningen. Att det finns individer som testats positivt, inte bara en gång, och tillåts återvända. Det gör gör mig förbannad, sa Phelps efter sin semifinal på 200 m fjärilsim.

– Det är hjärtskärande och jag önskar att någon kunde göra någonting åt det.

Även guldmedaljören på 100 m bröstsim, Lilly King, skickade en passning till Efimova:

– Det här bevisar att även rena idrottare kan vinna om du lägger ner tillräckligt med hårt arhete. Du kan bli bäst och samtidigt göra det på rätt sätt, sade King efter segern.

Se alla klipp från OS på viasatsport.se och hela OS live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM