Konflikt inför OS - vägrade dela buss

Foto: TT
SPORTBLADET

Rio de Janeiro. OS-invigningen ska manifestera förbrödring genom idrotten.

Men redan resan dit blev en bild av att det är en lång väg att gå.

När Israels idrottare skulle dela buss med libanesiska idrottare stoppades de av Libanons truppledare, skriver israeliska seglaren Udi Gal på Facebook.

– OS 2016… en skam!, rasar han.

Vid 01.00 svensk tid inleddes invigningen av 2016 års sommarspel på Maracanã i Rio de Janeiro. Ett gigantiskt skådespel som enligt dess skapare ska ”fokusera på framtiden, hylla samhörighet och nå utanför landsgränser, tala till planeten som helhet”.

Vackra ord och en fin målsättning. Men att verkligheten ser mycket annorlunda ut stod klart redan på när idrottarna lämnade OS-byn för resan till invigningsstadion. Den israeliska seglaren Udi Gal berättar om hur hela den israeliska truppen stod redo att stiga ombord på en buss där redan den libanesiska truppen satt.

”Blockerade entrén”

Det slutade, enligt Udi Gal, med att den libanesiska truppledaren vägrade släppa ombord den israeliska truppen.

”Bussföraren öppnade dörren men då ställde sig den ansvarige för den libanesiska delegationen i gången och blockerade entrén”, skriver Gal på Facebook och fortsätter:

”Organisationen försökte därefter avvärja en internationell incident med fysiskt våld och sände oss istället till arenan i en specialbeställd buss”.

Mångårig konflikt

Udi Gal skriver att han ville dela buss med den libanesiska truppen och att agerandet är skamligt.

”Hur kunde de låta det här hända på invigningen av de olympiska spelen? Det är motsatsen till vad OS representerar. Jag kan inte beskriva mina känslor… jag är upprörd”.

Israel och Libanon har varit i konflikt med varandra ända sedan staten Israel bildades 1948. Senaste väpnade konflikten var det så kallade Libanonkriget 2006.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS