Vilken rysare det blir

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är runt slutspelstrecket som dramatiken finns

Fem lag lag inom sex poäng. Två omgångar återstår. Ett lag ska bort.

Den lilla spänning som återstår finns runt slutspelsstrecket.

Vilken rysare det blir i de avslutande omgångarna.

Sportbladets Hans Abrahamsson.
Sportbladets Hans Abrahamsson.

Modo har i praktiken varit klart för kval sedan de gick tomt i back-to-back-mötet med Skellefteå. Nu är det också definitivt att Öviksklubben återigen tvingas kvala för fortsatt SHL-existens.

Modos öde får jag återkomma till när det är dags och när motståndaren är klar.

Andreas Johansson gav för övrigt ett annorlunda löfte när han efter förlusten intervjuades av C More.

”Om inte vi är kvar i SHL får du 10 000 kronor av mig”, sa Johansson till en något överraskad Lars Lindberg.

Undrar vilket lag kommentator Lindberg håller på i kvalspelet?

Rögle, som var spelledigt i kväll, blev SHL-klart i kavaj. Räkna med att det jublades och firades i Ängelholm. Nu blir helgens dubbelmöte med ärkerivalen Malmö betydelselöst. Åtminstone när det gäller fortsatt SHL-spel. De båda nykomlingarna har klarat av sina uppdrag på ett imponerande sätt.

Ett riktigt sömnpiller i Fjällräven

Modos förlust innebar att ytterligare ett spänningsmoment i tabellen försvann.

Sedan tidigare var det klart att Skellefteå vinner serien och att Malmö och Rögle inte kunde hota om den sista play in-platsen.

Nej, det är i mitten av tabellen som spänningen finns inför avslutningen. Fem lag inom sex poäng. Att flera av de inblandade lagen ställs mot varandra i de två avslutande omgångarna gör det hela ännu mer intressant. Det innebär också att det finns en rad olika scenarier för hur det här ska sluta.

Formstarka Växjö gjorde definitivt inte mer än vad som krävdes i Fjällräven Center. Matchen mot Modo var en enda lång gäspning trots att en hel del stod på spel.

– Ett riktigt sömnpiller från båda lagen, sa Erik Josefsson.

Det var just Erik Josefsson och en annan grovjobbare, Alexander Johansson, som blixtrade till och bjöd på två läckra mål med fem minuter kvar. Smålänningarna har nu sex raka segrar och är SHL:s verkliga formlag. 

Växjö den stora outsidern

Jag har sagt det tidigare: Sam Hallams lag är min stora outsider i det slutspel som inleds på allvar nästa onsdag.

Nu har Växjö dessutom en väldigt bra chans att ta en av de sex direktplatserna till slutspelet. En plats bland de sex bästa är mer eller mindre en förutsättning för att gå långt i slutspelet.

Det handlar om en ledig vecka att träna, vila och rehabilitera skador. Ställ det mot att spela en åttondelsfinal med upp mot tre matcher på fem dagar. Den korta Play in-historien säger heller inget annat. Linköping tog sig till semifinal för två år sedan. Övriga tre lag som gått den vägen har åkt ut direkt i kvartsfinal.

Just nu är risken stor att Djurgården hamnar utanför topp-6. Stockholmarna föll tungt i Skellefteå där målvakten Johan Backlund gick in och spelade sin första match på nästan ett år.

Resultatet: Backlund höll nollan när Skellefteå vann med 3–0. Och det blev långt ifrån någon enkel comeback för Backlund. Inte minst i den andra perioden dominerade Djurgården stort och det var Backlund som såg till att Djurgården inte kvitterade.

I 34-årige Backlund har Skellefteå ytterligare en slutspelsjoker.

Djurgården ligger illa till

Djurgården ska möta både Luleå och Färjestad i de avslutande omgångarna och det lär krävas två segrar för att inte tvingas spela åttondelsfinal. När jag tippar de avslutande matcherna hamnar Växjö, Färjestad och Djurgården alla på 88 poäng…

Jag skrev fem lag i ingressen. Egentligen handlar det om fyra lag. Efter segern i Göteborg har Linköping det bästa utgångsläget av de inblandade lagen. Visst, Luleå har en poäng mer men Linköping har det på pappret enklaste programmet kvar. Två hemmamatcher mot lag som inte har speciellt mycket att spela för. En hel del talar för att Linköping tar tredjeplatsen och därmed äntligen slipper Skellefteå i en eventuell semifinal.

Publicerad: