Damerna tog silver, herrarna diskades

SPORTBLADET

”Det fanns inte så mycket kraft i mina ben i dag tyvärr”

Ett misstag av Tove Alexandersson kanske kostade guldet i EM-stafetten i orientering. Det blev silver ändå.

Oskar Sjöbergs miss var värre – den innebar att Sveriges herrlag diskades.

Lina Strand och Emma Johansson skickade ut den dubbla Europamästarinnan Tove Alexandersson minuten bakom ledande ryskan Svetlana Mironova på den sista sträckan i tjeckiska Jesenik. Svenskan var nästan uppe i ledning när hon läste kartan till den sjunde kontrollen när hon var på väg till den sjätte.

"Det var två sträckor som gick parallellt. Jag stämplade vid den sjunde och det var först när jag kom till den sjätte som jag insåg mitt misstag. Men det var bara att ladda om och jag förstod att jag fortfarande hade chansen", säger Alexandersson i ett pressmeddelande.

Finsk guldsisu

Trots misstaget var hon tillbaka i ledning bara några kontroller senare. Vid varvningen med fyra kontroller stod det klart att det skulle bli en fajt mellan Sverige och Finland. Med 300 meter kvar satte finländskan Merja Rantanen in en långspurt som skulle bli avgörande.

"Det fanns inte så mycket kraft i mina ben i dag tyvärr. Det hade varit så kul att vinna ett stafettguld", säger Alexandersson som gjort ett fantastiskt mästerskap med två guld och ett silver på sina tre starter.

Missade kontroll

Gustav Bergman ledde herrstafetten med fyra kontroller kvar. Men då blev han avplockad av banan – Oskar Sjöberg hade missat en kontroll på andra sträckan och Sverige diskvalificerades.

"Jag kände mig stark och är ganska säker på att jag hade tagit det om jag fått chansen att fortsätta. Det är jättetråkigt att det slutade så här", säger Bergman.

Fredrik Bakkman sprang startsträckan. Gustav Bergman var slutman även då Sveriges herrar tog guld i förra EM.

Nu vann Schweiz den mycket täta medaljkampen före Norge och Tjeckien. Sveriges andralag med Jonas Leandersson, Johan Runesson och Martin Regborn kom på fjärde plats, drygt en minut bakom Schweiz och 49 sekunder från bronset.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM