Therese Johaug

Svenska experten sågar Norges läkare

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

Bo Berglund: ”Dopningsregler gäller även för norska skidåkare”

Therese Johaug skyller sitt positiva dopningsprov på landslagsläkaren Fredrik Bendiksen.

SOK:s chefsläkare och antidopningsexperten, Bo Berglund, sågar både beslutet att köpa medicinen och att Johaug inte kollat upp den noggrannare.

– Jag vet inte vad de norska doktorerna pysslar med, säger han.

Bo Berglund, chefsläkare SOK.
Bo Berglund, chefsläkare SOK.

Therese Johaug har åkt fast för att ha använt den anabola steroiden Clostebol. På en presskonferens i Oslo slår en tårögd Johaug fast att hon tagit läppbalsamet Trofodermin på inrådan av erfarne norske landslagsläkaren Fredrik Bendiksen – som också tog på sig ansvaret för det som skett.

– Det är mitt personliga fel som doktor, det gör ont, säger Bendiksen med darr på rösten till pressen innan han meddelade att han avgår från sin post.

”Helt osannolikt”

SOK:s chefsläkare och antidopningsexpert, Bo Berglund, är mycket förvånad över det som skett.

– Det här är ytterst anmärkningsvärt, jag vet inte vad de norska doktorerna har pysslat med här. Jag känner till den här doktorn, det är en erfaren kollega, säger Berglund.

Vad kan du berätta om Clostebol?

– Det är en svag anabol steroid som funnits i ett par tidigare fall. Det mest anmärkningsvärda här är att man frångått den goda regeln att man inte ska köpa den här typen av preparat på ett apotek som man inte har förtroende för, det verkar helt osannolikt.

Har du hört talas om att det finns i läppbalsam som Trofodermin?

– Nej, men det är väl så att dopningsämnen har funnits i solkrämer och tandkrämer och diverse andra ställen. Men till syvende och sist är det den aktives ansvar vad man stoppar i sig och stryker på huden, säger Berglund.

”Gäller även för norska skidåkare”

Varför har man anabola steroider i ett läppbalsam så här?

– Jag vet faktiskt inte. Jag kan själv inte förstå varför. Det här behandlas oftast på andra sätt, klassisk zinkpasta var det jag fick lära mig. Då får man kanske i sig lite zink, men inga sterioder.

Kan det här vara prestationshöjande tror du?

– Jag vill inte uttala mig om det, men anabola steroider har vissa effekter på muskelbyggande, och speciellt på kvinnor. Det kan säkert ha positiva effekter om man stryker det på andra delar än läppar under en lång tid... Man Wada har sina dopningsregler och de gäller för alla, även för norska skidåkare.

Therese menar att det här är läkarens ansvar, att hon kollat med honom och fått okej?

– På något sätt är det ett bevis för synen att andra är onda och vi i Norden är goda. Problematiken finns över hela världen och gränsen går varken hos Norge eller Sverige. Anledningar och ursäkter är desamma överallt, säger antidopningsexperten Bo Berglund.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

SE OCKSÅ

Johaugs tårar efter beskedet

Publisert:

LÄS VIDARE

Therese Johaugs viktigaste personer: Stöttar och skyddar

ÄMNEN I ARTIKELN

Therese Johaug

Dopning

Längdskidor