Efter fiaskot – nu tar veteran plats i båset

SPORTBLADET

Storspelaren stärker ledarstaben

Fiasko i Champions Cup – nu agerar Iksu och ändrar i ledarstaben.

Gamla storspelaren Susanne Ekblom tar plats i båset.

– Det är ingen panikåtgärd, det var planerat sedan innan, säger sportchefen Jocke Sjöström.

Iksu är storfavorit till att ta SM-guld i år.

Inför säsongen tippade 13 av 14 tränare att laget blir mästare, oddsen på guld ger svindlande låga 1,9 gånger pengarna och i Sportbladets SSL-enkät för några veckor sedan, där 177 spelare svarat, så fick Iksu 71 % av guldrösterna.

Men i helgens Champions Cup (internationell mästarturnering) gjorde storlaget fiasko och rök redan i semifinalen.

Vunnit fyra SM-guld

Det tvingar nu fram ändringar i ledarstaben. Gamle storspelaren Susanne Ekblom, som bland annat vunnit fyra SM-guld och ett VM-guld, kommer in som assisterande tränare. Magnus Norrman tar dessutom plats som matchcoach.

– Vi har haft den här planen sedan augusti men den har av olika anledningar dragit ut på tiden, säger sportchefen Jocke Sjöström.

­– Jag har själv varit inne och stöttat i båset i början av säsongen men det har varit dubbla stolar och inte varit någon bra lösning.

Är detta en panikåtgärd för insatsen i Champions Cup?

– Nej, detta har varit en plan sedan tidigare men jag kan väl säga att misslyckandet där påskyndade processen.

Vad vill ni få ut av det här?

– Vi behövde stärka staben, så enkelt är det. Spelarna har ett extremt stort förtroende för Sussie som kommer in med mycket rutin och identitet samtidigt som Magnus är en riktigt bra ledare. Vi hade innebandykompetensen, nu får vi in rutin och mer ledarskap också.

Nytillskotten innebär ingen förändrad roll för huvudtränaren Andreas Harnesk.

– Han har kvar samma arbetsbeskrivning och kommer att jobba tillsammans med Magnus kring matchcoachningen precis som jag och Andreas arbetat fram tills nu.

”Inte levererat mentalt”

Iksu var favoriter att plocka hem SM-guldet även ifjol men rök då redan i semifinalen. Storlaget har två gånger på kort tid inte varit bäst när det gäller som mest.

– Jag tycker att diskussionen kring oss handlat för mycket om det mentala. Vi har kanske inte levererat mentalt, men det handlar också om innebandyn vi valt att spela, säger Sjöström.

– Pixbo har rönt framgångar med en defensiv innebandy och burskydd, vi har valt en mer offensiv väg och i takt med motgångar så har det byggts upp en press, men vi väljer att fortsätta spela vår mer offensiva och mer riskfyllda innebandy. Vi har funderat mycket kring hur vi ska spela men vi vill hålla fast vid den här riktningen.