Misslyckad premiär för Erica Jarder

SPORTBLADET

Rasar mot nya reglerna

Foto: Misslyckad premiär för Jarder.

Erica Jarder jagar ett klartecken för OS.

Men premiären i Diamond League blev ett rejält magplask med bara 6,11.

– Men jag är faktiskt inte besviken, det var som att gå igenom en hel säsong på tre hopp, säger hon.

Erica Jarder gjorde sin livs bästa tävling i kvaltävlingen på VM i Peking och tog sig imponerande till final där hon slutade tia.

De 6,70 från kvalet räcker också precis för att klara den internationella OS-kvalgränsen. Men trots det har hon inte fått någon biljett till Rio då SOK kräver att hon visar samma nivå även i år.

”Går inte att ta på allvar”

Första försöket att bevisa sig, Diamond League i Shanghai, blev dock en rejäl missräkning. 6,11 i första försöket följdes upp av ett hårfint övertramp som var klart längre innan även det tredje hoppet slutade med röd flagg.

Det räckte bara till en tionde och sista plats i tävlingen.

Ändå var det inte en alltför nedslagen Jarder som summerade tävlingen på hotellet efteråt.

– Det var som att gå igenom en hel säsong på tre hopp. I första var det som jag inte visste vad jag höll på med, men sedan hittade jag ett flow. Andra var mycket bättre och tredje var riktigt bra, säger hon.

Det går att tänka så när man trots allt åkt till Shanghai för att få 6,11 i resultat?

– Ja, det är klart inte så kul, speciellt med en så lång resa hem. Men det kändes verkligen bra jag har mer självförtroende nu. 6,11 är så dåligt att det inte ens går att ta på allvar, haha.

”Helt sjukt idiotiskt”

En anledning till de två övertrampen var att man enligt nya regler måste vara topp fyra efter tre omgångar för att få hoppa vidare, något som gör att det inte finns plats för säkerhetshopp. Erica Jarder skräder inte orden kring regeln.

– Det är helt sjukt idiotiskt – verkligen. Just för mig i dag spelade det ingen roll men man hör att alla tjejerna är arga. Även för de fyra som hoppade på slutet är det för kort vila. Det dödar tävlingen. Jag hoppas de märker att det här är en katastrof och ändrar, säger Jarder.

Vann tävlingen gjorde serbiskan Ivana Spanovic på världsårsbästat 6,95. För att bli topp fyra och göra alla sex hopp krävdes 6,74.

■ ■ ■

Under galan visade också Justin Gatlin upp sig för första gången för året. Det slutade med seger på stabila 9,94.

Det allra mest imponerade resultat stod dock kroatiskan Sandra Perkovic för i damernas diskus när hon slog till med 70,88. Det bästa resultatet i Diamond League-historien. Bara hon själv har kastat längre under 2000-talet.

ARTIKELN HANDLAR OM