Stefan Holm om skandalen: "Det är skrämmande"

SPORTBLADET

Förre OS-mästaren engagerad i IOK

Foto: Bildbyrån
Stefan Holm är engagerad i IOK efter karriären.

Svenska höjdhopparen Stefan Holm kommenterar uppgifterna som skakar idrottsvärlden.

– Det hade jag inte kunnat föreställa mig, säger Stefan Holm till TT.

Under fredagslunchen presenterade Wada en färsk rapport om att över tusen idrottare ska ha dopat sig sedan 2011.

Nu uttalar sig Stefan Holm om den nya utredningen som pekar på den stora skandalen.

Holm har på senare år jobbat inom Internationella olympiska kommittén mot dopning och är förvånad över de nya uppgifterna.

– Själva sakfrågan, att det förekom dopning, det är känt sedan tidigare, men omfattningen är skrämmande. Det hade jag inte kunnat föreställa mig, säger han.

– Det är en jädra smäll mot sporten, men det är bra att det kommer fram.

TT: Hur ska man kunna känna förtroende för ryska idrottare i framtida mästerskap?

– Först och främst måste det till en omorganisation – ut med det gamla och in med det nya. Men sedan måste Wada bli starkare och sköta alla testerna. Man har leasat ut det nationellt och då kan det bli så här, till och med på ett OS.

"Inte förvånade längre"

Tommy Forsgren, handläggare av dopningsärenden på Riksidrottsförbundet:

– Det är oerhört allvarligt att en så stor och framgångsrik nation som Ryssland avslöjas och att omfattningen är så stor. Å andra sidan visar det här att anti-dopningsarbetet fungerar, att Wada inte ryggar tillbaka och gick vidare med utredningen och ner på individnivå, säger han.

TT: Även fotbollsspelare misstänks ha dopat sig, är du förvånad?

– Vi som jobbar med det här blir nästan inte förvånade längre. Det har funnits enstaka fall tidigare och det är inte den mest typiska sporten att dopa sig inom, men precis som inom andra sporter så kan man tänka sig flera orsaker att dopa sig. Exempelvis för att snabbare återhämta sig efter en skada, bygga upp muskler eller för att orka mer.

"Som en dålig polisroman"

Den svenske antidopningsexperten Arne Ljungqvist:

– Det låter som en dålig polisroman. Det är hemsk rapportering. I mina ögon är det inget annat än en skandal, säger den svenske dopningsexperten Arne Ljungqvist till Sveriges Radio.

– Dopningen var känd sedan tidigare. Det är omfattningen som är ny.

Ljungqvist tror att den nya rapporten kommer att leda till ytterligare sanktioner mot Ryssland.

– Klart att det kommer att få konsekvenser.

– Man kan tänka sig att man går ut och säger att Ryssland inte är välkommet tillbaka.

"Det är heeelt galet"

Karin Torneklint uttalar sig om uppgifterna.

– Det är heeelt galet att det är så många, säger Torneklint till Sportbladet och fortsätter:

– Ett fall har vi haft att brottas med i år, det gjorde mig ont i magen och stressad. Så de borde vara superstressade och verkligen fundera: "vad är det vi håller på med".

Förbundskapten för det svenska friidrottslandslaget vill ha tillbaka ett rent Ryssland.

– Jag hoppas att de kommer iordning snabbt, för vi måste ha Ryssland med.

– Jag vill ha tillbaka rena Ryssland. Friidrott är en världsidrott, då ska vi inte behöva utesluta några länder. Så jag hoppas att de kommer hem och tävlar på lika villkor.

Idrottsprofiler om nya dopingsavslöjandet

Arne Ljungqvist, svensk dopingsexpert:

– Det låter som en dålig polisroman. Det är hemsk rapportering. I mina ögon är det inget annat än en skandal, säger den svenske dopningsexperten Arne Ljungqvist till Sveriges Radio.

Stefan Holm, höjdhoppare:

–Omfattningen är skrämmande. Det hade jag inte kunnat föreställa mig. Det är en jädra smäll mot sporten, men det är bra att det kommer fram, säger han till TT.

Karin Torneklint, svensk förbundskapten i friidrott:

– Ett fall har vi haft att brottas med i år, det gjorde mig ont i magen och stressad. Så de borde vara superstressade och verkligen fundera: "vad är det vi håller på med".

Hans Chrunak, fd förbundskapten i simning:

– Jag är inte ett dugg förvånad. I ett historiskt perspektiv har det funnits dopning i den här regionen som till exempel i före detta Östtyskland, Rumänien och Sovjet. Det som är förvånande är väl att det skett på det här sättet som genom ett hål i väggen, säger han och syftar på att rent urin bytts ut genom ett hål i väggen till laboratoriet i väggen i Sotji, säger före detta förbundskaptenen i simning till TT.

Tommy Forsgren, handläggare av dopningsärenden på Riksidrottsförbundet:

– Det är oerhört allvarligt att en så stor och framgångsrik nation som Ryssland avslöjas och att omfattningen är så stor. Å andra sidan visar det här att anti-dopningsarbetet fungerar, att Wada inte ryggar tillbaka och gick vidare med utredningen och ner på individnivå, säger han till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM