Richard Mengich under drömgräns

Publicerad:

Satte rekord i Göteborgsvarvet

Foto: BILDBYRÅN

Richard Mengich blev den förste som klarade Göteborgsvarvet på under en timme – med marginal dessutom.

Damvinnaren Viola Jepchumba missade samtidigt drömgränsen 68 minuter med bara en sekund.

– Ja... men jag är nöjd ändå, säger kenyanskan.

Lite blåsigt, men annars perfekt löparväder. Det vill säga småkyligt och lite mulet.

Det var upplagt för banrekord när Göteborgsvarvet drog i gång. Och visst blev det så, när Richard Mengich tog sin andra raka seger.

Mengich, med god vana från Göteborg där han hade varit fyra, tvåa och etta de senaste tre åren, gick ut hårt och hade efter halva loppet bara landsmannen Geoffrey Yegon kvar i rygg. Efter Götaälvbron, den andra av de båda stora broarna över älven, orkade Yegon dock inte längre och Mengich fick en lucka.

– Jag kände att han började bli trött, så det var bara att köra på, säger Mengich.

– Kroppen var pigg hela loppet, så jag är jättenöjd.

Knapp miss

Klockan stannade till slut på 59.35 – en putsning av banrekordet med 50 sekunder och klarad drömgräns – och en bonuscheck på 10 000 euro – med marginal.

På damsidan, med ett ännu starkare startfält, uteblev dock något oväntat drömvarvet, satt till 68 minuter. Men närmare hade Viola Jepchumba inte kunnat vara – kenyanskan sprang i mål som segrare på 68 minuter och en sekund. Nytt banrekord, men ingen bonus alltså.

– Det var ett bra lopp, det var nära. Men jag kan inte vara för besviken, säger hon.

Näst störst

I SM-klassen gick guldet till Eskilstunalöparen Abraham Adhanom på herrsidan och Isabellah Andersson, Hässelby, på damsidan.

Göteborgsvarvet är världens näst största långlopp efter New York maraton. Distansen som gäller är 21 097,5 meter, ett halvt maraton, en sträcka som de flesta inte ens hade påbörjat när de första ur eliten gick i mål.

Totalt var 64 500 löpare anmälda till årets Göteborgsvarv. Ett antal tusen lär som vanligt ha fallit bort av olika orsaker, men arrangörerna hoppas på att antalet fullföljande ska bli en bra bit över 45 000 (i fjol var det 46 500).

Målet är att på sikt gå om New York maraton, som brukar ha omkring 50 000 fullföljande löpare.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN