Norska mardrömmen – stjärnorna isolerade

”Kan inte utesluta vinterkräksjuka”

Sjukstuga i norska skidlandslaget.

Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Mari Eide, Petter Northug och Emil Iversen har alla blivit isolerade under träningslägret i Italien.

– Vi kan inte utesluta norovirus (vinterkräksjuka), säger landslagsläkaren Öystein Andersen.

Norska landslaget i längdskidor befinner sig just nu på träningsläger i italienska Val Senales.

Precis som Ryssland, Finland och Schweiz tränar stjärnorna på hög höjd inför världscuppremiären i finska Ruka om en månad.

Men lägret har utvecklats till en mardröm.

”Är isolerade på hotellet”

I helgen insjuknade både Petter Northug och Emil Iversen i magsjuka och nu rapporterar norska medier att flera i truppen har insjuknat. Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Mari Eide ska också ha drabbats av vad som misstänks vara något sorts virus.

– Vi kan inte utesluta norovirus (vinterkräksjuka) och tjejerna är isolerade på hotellet, säger landslagsläkaren Öystein Andersen i ett pressmeddelande enligt Aftenposten.

Noroviruset slog bland annat till med full kraft under OS i Pyeongchang i februari och tvingade 1 200 vakter att lämna vinterspelen.

Men tränaren Arild Monsen är inte lika säker på att det rör sig om viruset.

– Vi vet inte säkert. Vår läkare kommer i dag, men det är nog ganska säkert från mat, för det är de symptomen folk har, säger han enligt Adresseavisen och fortsätter: 

– Vi var ute och åt pizza i lördags kväll och det var då det smällde. Vi hade med nordisk kombination-laget och var ute runt 30 stycken för att få ett avbrott. Det brukar vi göra, men så smällde det. 

– Det är väldigt konstigt, i och med att det var lugnt hos oss i går. Då var vi helt säkra på att det ”bara” var de fyra första personerna. 

Norge kommer på tisdagen att ha en pressträff i Val Senales, men där uppges bara tre åkare medverka: Finn Hågen Krogh, Pål Golberg och Sindre Björnestad Skar.

Sverige på hemmaplan

– Det viktigaste nu är att begränsa sjukdomsomfånget, säger Öystein Andersen.

Svenska landslaget har – som tur är? – valt att nobba lägret i Val Senales och är i stället på plats i Bruksvallarna för att förbereda sig.

Världscuppremiären körs den 24–25 november.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.