Ändringen hjälper tuffaste konkurrenten

Foto: AP
Sifan Hassan
SPORTBLADET

En sen ändring i EM:s tidsprogram blir ett drömbesked för Abeba Aregawi och Meraf Bahtas tuffaste konkurrent, Sifan Hassan från Holland.

Nu kan Europaettan springa både 1500 och 5000 meter.

– Det blir en lättare resa. Nu vet vi att Hassan kommer springa båda distanserna, säger Meraf Bahtas tränare Ulf Friberg.

Dubblera eller inte dubblera, det har varit en fråga för flera av EM:s medeldistanslöpare. Svenska medaljhoppet Meraf Bahta är en av flera löpare som är anmäld på både 1500 meter och 5000 meter och som har har kapacitet att ta medalj på båda distanserna. Problemet var att enligt det ursprungliga tidsprogrammet så var de som ville springa både distanserna tvungna att springa försök på 5000 meter på torsdagen, mitt emellan tisdagens försök och fredagens final på 1500 meter. Allt för att sedan ladda om för final på den längre distansen redan på lördagen.

Ändring i tidsprogrammet

En så pass tuff dubbel att Meraf Bahta riktat in sitt fokus på 5000 meter.

– 5000 är huvuddistans och 1500 meter ett komplement, men troligtvis blir det bara 5000 meter, säger Ulf Friberg.

Igår kom dock en öppning för en tänkbar dubbel. EM-organisationen meddelade att försöken på 5000 meter stryks och därmed avgörs 1500 meter tisdag till fredag och sedan löps 5000 metersfinalen på lördagen.

"5000 meter för män och kvinnor kommer att löpas med final direkt. Inga försök", skriver man EM-organisationens mediainformationskonto.

En ändring som Bahtas tränare Ulf Friberg inte visste om när Sportbladet nådde honom.

"Egentligen negativt"

– Nej, men det var någonting vi nästan räknade med. Det brukar aldrig bli försök på 5000 meter. Det var ingen sensation, säger han.

Men något glädjebud var det inte, trots att det i teorin skulle kunna öppna för två medaljchanser för adpeten Meraf Bahta.

Anledningen är att värsta konkurrenten nu garanterat kommer att springa både 1500 meter och 5000 meter.

– Det som händer nu är att Sifan Hassan får en lättare resa.

Så beskedet är negativt egentligen?

– Ja egentligen. Men nu vet vi förutsättningarna, hon kommer att springa båda.

Holländskan leder världsårsbästalistan på 1500 meter och är dessutom bäst i Europa på 5000 meter, tätt följd av Abeba Aregawi respektive Meraf Bahta. 

EM i Zürich inleds på tisdag.

Fotnot: Trots att EM-organisationen gått ut med information om tidsprogramsförändringen på ett officiellt EM-Twitterkonto för media har Europeiska friidrottsförbundet fortfarande inte ändrat i sitt tidsprogram.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott