BP uppträdde som om de har gett upp

SPORTBLADET

Laul: Djurgården behöver inte oroa sig för nedflyttning

Om Brommapojkarna inte redan hade gett upp allsvenskan 2015, lär mötet med Djurgården defintivt ha fått de att fundera åt det hållet.

Det var skillnad att komma till Tele 2 Arena dagen efter 31k-mötet i superettan. Djurgårdsklacken gjorde sitt för att hålla ljudvolymen uppe, de sjöng på bra i regnet, men det är klart att arenaupplevelserna är som natt och dag. Det allsvenska mötet där Brommapojkarna stod som arrangör lockade knappt 4 000 åskådare.

Det var skillnad på spelet också. Jag upplevde Hammarby-Ljungskile som betydligt mer tempostark och intensiv. Då möttes två lag som ville framåt av egen kraft.

Den här kvällen såg vi ett lag som försökte gå framåt utan att ha kvaliteterna (BP) mot ett som bestämt sig för att stå rätt och utnyttja de misstag som uppstod (Djurgården).

Det är klart att det går att tycka att Djurgården borde kunna kliva ut på sin egen hemmaplan, sätta ner foten direkt, trycka tillbaka lillebrorsan och tabelljumbon från Bromma.

Men så såg inte Pelle Olssons matchplan ut.

Spänningen dog

Däremot var det sådan matchbilden och resultatet blev efter Djurgårdens tidiga och logiska 1-0-mål. Jag tänkte därför ägna en del utrymme att gå igenom det i detalj, då spänningen egentligen dog sen.

Simon Tibbling plockade upp en boll centralt för att sedan göra det han gör så mycket bättre än många andra i allsvenskan: Sätter fart på spelet. Trots att BP var numerärt övertaliga centralt på mitten fanns inte ens intentionen att ligga tätare på Djurgårdens lille spelmotor.

Bollen ut till formstarke Haris Radetinac som ställdes mot BP:s vikarierande vänsterback, mittfältaren Gabriel Petrovic. Inte heller här fanns något intresse att göra det svårt för sin motståndare som fick lägga tillrätta, måtta, vänta in forwards löpning och sedan lyfta in bollen.

Där löpte Sebastian Andersson bakom Gustav Sandberg Magnusson, mittfältaren som vikarierade som mittback, Andersson sprang rätt, Sandberg Magnusson fel och 1-0 till Djurgården efter en enkel nick.

Det blev aldrig särskilt mycket till match efteråt.

BP:s trupp tunn

BP hade visserligen en fast situation i stolpen men Djurgården kunde gjort både 2-0 och 3-0 innan halvtidsvilan. Det enda som höll liv i matchen var den gamla klyschan om bräckliga 1-0-ledningar. Ända till Stefan Karlsson tilläts promenera upp längs BP:s vänsterkant och lyfta in bollen i en yta som Amadou Jawo modigt dök före BP:s utrusande målvakt Davor Blazevic och nickade in 2-0.

Brommapojkarna uppträdde mest som ett lag som redan har gett upp allsvenskan. Truppen är tunn, vikarierna påfallande vilsna och ytterligare en spelare kan nu läggas till skadelistan: Mauricio Albornoz.

– Det såg resignerat ut. Vi får gå hem och ladda om helt enkelt. Jag tror vi har spelat lite för mycket matcher de senaste nio veckorna. Nu spelar vi på fredag i gen och det är nionde veckan i rad vi spelar tre matcher, säger BP-tränaren Stefan Billborn.

Djurgårdens nyförvärv från Kalmar, Sebastian Andersson, hade till slut gjort tre mål, naturligtvis viktigt med tanke på hur få anfallare det är i truppen numera. Det Djurgården också kan ta med sig är att de efter alla försäljningar fick spela ihop startelvan som ska ta föreningen genom resten av året. En höst där Djurgården inte behöver oroa sig för nedflyttning men heller inte har någon särskilt stor chans att nå en Europakvalplats.

Malmö på söndag – ett lag i en annan division

– Om vi kan ha en utvecklande process igång, och använda varje vecka till att jobba med spelet för att bli bättre, då spelar det ingen roll att vi har tappat fem spelare. Kan vi ha en utvecklande process igång spelar det ingen roll vilken tabellplacering vi har efter 21 omgångar, det handlar om att ta tillvara på varje vecka och köra hela vägen in. I en större klubb är varenda placering vi kan hämta in viktig, säger Dif-tränaren Pelle Olsson.

Närmast väntar Malmö FF hemma och jag hoppas för Djurgårdens skull att segern över BP inte vaggar in dem i en falsk trygghet. Det blir som att möta ett lag från en annan helt annan division.