Handboll

Startade om matchen där han lurade döden

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Ernstsson startade om matchen som kunde kostat honom livet

Den 24 oktober 2014 avbröts Lugi-Kristianstad efter 14 minuter sedan Joacim Ernstssons hjärta stannat.

32-åringens liv räddades men karriären var över.

På fredagen var han ändå tillbaka – och tog första frikastet i matchen som förändrade hans liv.

Här startar Ernstsson om matchen.
Här startar Ernstsson om matchen.

Matchen i elitserien hade pågått i knappt 14 minuter och Lugi var i underläge med 4-10 när Lundalagets Joacim Ernstsson gick på genombrott. Han gick till marken och domaren dömde frikast, men kort efter att Ernstsson rest sig upp segnade han ner på marken.

– Jag minns allting förutom den stunden som jag var borta. Jag minns matchen fram till jag föll ihop och jag minns när jag vaknade upp och sedan kördes i väg till sjukhuset, säger Ernstsson nu till Kristianstadsbladet om händelsen.

”Nöjd med vad jag uträttat”

Med hjälp av defibrillator fick läkarpersonal på plats igång 32-åringens hjärta innan han fördes till Universitetssjukhuset i Lund. Efter diverse tester konstaterades att Ernstsson drabbats av en hjärtmuskelinflammation och ärrbildningen gjorde en fortsatt handbollskarriär otänkbar.

– Det var inget jag argumenterade emot överhuvudtaget. Och jag hade faktiskt inte så svårt att acceptera att det var slutspelat. Jag menar, jag är 32 år och är nöjd med min karriär och vad jag har uträttat. Det hade varit värre om jag varit i 20-årsåldern och då fått beskedet att jag aldrig mer får spela handboll, säger 32-åringen till Kristianstadsbladet.

Fick ta frikastet

Ernstsson har nu en ICD – en blandning av en pacemaker och defibrillator – inopererad som ska förhindra ett nytt hjärtstopp. Sedan den 1 januari är han också tillbaka i Lugi, nu som assisterande tränare till Basti Rasmussen. Och helt slutspelat var det faktiskt inte heller.

När matchen mellan Lugi och Kristianstad återupptogs på fredagen gjorde den det med ett frikast. Mannen med bollen: Joacim Ernstsson. Ett sista farväl som handbollsspelare – i matchen där han lurade döden – till stort jubel både från hemma- och bortaklacken.

– Det känns overkligt att det här kan förbrödra även de värsta fienderna. Så det är vackert, säger Ernstsson i TV12.

Kristianstad vann matchen med 34-24.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Lugi HF