Svensken femma i premiären: Stabilt

Publicerad:
Uppdaterad:
Fredrik Lindström.
Foto: Bildbyrån
Fredrik Lindström.

SPORTBLADET

En pallplats försvann i sista skyttet.

Men Fredrik Lindström fick ett kvitto på att han är på rätt väg.

– Jag tror att jag kan skrälla i helgen, säger han efter femteplatsen i världscuppremiären i Östersund.

Efter att Björn Ferry och Carl Johan Bergman avslutat sina karriärer har tre stora hopp blivit ett i svenskt skidskytte. I onsdagens distanslopp över två mil visade Fredrik Lindström att ensam är stark. 25-åringen prickade rätt med 18 av 20 skott och slutade femma – knappt sju sekunder från pallen.

Ett skönt besked för Lindström som har lagt ned mycket kraft på att förbättra skyttet under försäsongen.

– En bra säsongsstart. Det känns som att jag är bra med i åkningen och visar upp ett bra skytte, säger han.

– Jag hoppas att jag kan bygga vidare på det här. Självförtroendet växer, och att jag har chansen i varje lopp är en skön känsla.

Chans på andraplats

Hans egen känsla under loppet var att åkningen gick ganska trögt. Men farten under skidorna var bättre än vad Lindström trodde, och inför sista skyttet hade han en andraplats inom räckhåll. En miss i det näst sista skottet saboterade pallchanserna, men totalt två bom var bättre än vad de flesta lyckades med i den svåra vinden.

– Den är lite byig. Det är typiskt Östersundsväder. Nordvästan kommer över Storsjön och det gäller att hålla i geväret. Det ser ut som att jag har klarat det bättre än många, jag är nöjd med min prestation.

Någon riktig chans på blågul seger fanns aldrig. Norrmannen Emil Hegle Svendsen var ensam om att skjuta fullt och var i mål 2.15 före Lindström. På pallen hade Svendsen sällskap av tvåan Serhiy Semenov, Ukraina, och trean Michal Slesingr, Tjeckien. Näst bäst av de fem svenskarna var Tobias Arwidson, som slutade 21:a efter två bom.

Fourcade 81:a

Den stora skrällen stod Martin Fourcade för. Fransmannen – suverän i världscupen med tre raka totalsegrar – var borta redan efter fyra bom i första skyttet. Efter det slog han av på takten och gick i mål som 81:a.

– Det var svårt att hålla uppe motivationen, säger han.

– Jag hade höga förväntningar på det här loppet, men det är bara ett lopp.

En desillusionerad Fourcade fick bland annat se sig förbiåkt av Fredrik Lindström, som överraskades av fransmannens genomklappning på skjutvallen.

– Men det säger lite grann om hur svår den här sporten är. Det är ingen som går igenom en säsong prickfritt, alla har sina "ups and downs", säger svensken.

– Men i helgen blir han farlig igen.

Då fortsätter herrarnas världscupvecka med sprint och jaktstart.

Carl Göransson/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN