Laul: Om det skötts rätt hade det inte blivit några rubriker

SPORTBLADET

Med några dagars distans till förlusten mot Österrike är det läge att beröra frågorna som ingen har kunnat besvara hittills:

Vad händer med Erik Hamrén om Sverige missar VM?

Varför blev Per-Mathias Högmo plötsligt tränare för Djurgården?

Lägg ihop ett och ett och känn på den spekulationen.

Först en lägesuppdatering inifrån.

Som journalist märker du direkt vilka resultat som är extra tuffa för ett lag att hantera. Tecknen kommer som brev på posten. Dagen efter förlusten mot Österrike ställdes samtliga spelarintervjuer in och den som bevakar landslaget vet att det är ytterst ovanligt. Jag kan inte påminna mig om att jag har varit med om det tidigare.

I stället förlängdes Erik Hamréns presskonferens.

– Vi tycker att det är smartare och bättre, framför allt för medierna, sa presschefen Niklas Bodell.

Struntprat.

Självklart upp till spelaren att bestämma vad han vill säga

Mediernas huvudsakliga uppgift är att leverera artiklar till läsarna och utan spelare att prata med försvåras fotbollsjournalisternas arbete, oavsett hur länge förbundskaptenen håller hov.

Ett av Hamréns uttalanden tycks i det ansträngda läget ha landat mindre bra, nämligen det om att han hade varit tveksam till att spela med Rasmus Elm från start mot Österrike:

– Han har haft problem med sin mage en tid, förklarade förbunds­kaptenen.

När Rasmus mötte medierna i går var det med presschefen i släptåg som meddelade att det inte fick ställas frågor om magen:

– Då lämnar vi direkt! gjorde Bodell klart med tydlighet.

Det är självklart upp till den enskilde spelaren att bestämma vad han vill säga och svara på men det brukar de kunna förklara bra själva. Då hade det inte blivit några förbudsrubriker, förmodligen inga rubriker alls.

Personligen gick jag från att inte ha funderat på Rasmus Elms mage överhuvudtaget till att bli väldigt nyfiken på hur stora hans eventuella problem var och är.

Vill Hamrén vara kvar om de missar VM

En annan fråga det är lätt att vara nyfiken på, men som inte riktigt är uppe på dagordningen ännu, är vad som händer med Sveriges förbundskapten om det inte blir något deltagande i VM i Brasilien 2014.

Vill Erik Hamrén vara kvar? Får Erik Hamrén vara kvar?

Eftersom varken förbundet eller Erik själv är särskilt intresserade av att diskutera det här blir resonemanget spekulativt men nog så intressant. Allra mest spännande blir det om vi samtidigt funderar på hur det kom sig att den 53-årige norrmannen Per-Mathias ­Högmo plötsligt skrev på säsongen ut för Djurgården, trots att han nyligen hade sagt upp sig från sitt projekt i Tromsö, nobbat Vålerengen och ryktas ligga bra till för att inom kort ta över efter Norges förbundskapten Egil ”Drillo” ­Olsen.

Svaret är kanske att den välutbildade norrmannen har ett helt annat förbundskaptensjobb i sikte och vill göra reklam för sig själv på bästa sändningstid.

Ju mer man tänker på det…tja, varför inte. Per-Mathias Högmo är faktiskt ett namn som väger lite tyngre än de kandidater som har nämnts ­hittills.