Längdskidor

Hotar att stämma SVT

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Lovade efterspel timmar innan programmet

Björn Dählie pekades i kvällens Uppdrag Granskning ut för dopning.

Redan innan hotade norrmannen att stämma SVT om de inte stoppade programmet.

– Det kommer att bli en reaktion, säger 45-åringen till norska TV2.

Klockan 20:00 i kväll sändes det omdiskuterade avsnittet av Uppdrag Granskning om misstänkt fusk inom skidsporten under 1990-talet. En av de som pekades ut för höga blodnivåer var norske legendaren Björn Dählie.

”Kan inte sändas”

Norrmannen har tidigare uttryckt sitt missnöje över SVT:s kommande publicering. Timmarna innan sändningen hotade 45-åringen att stämma kanalen om de inte drog in programmet.

– Vi har redan följt upp det här. Vi och Fis (Internationella skidförbundet) har skrivit brev där vi påpekar fel i programmet, speciellt det här med blodvärdena. Där skriver vi att det här inte kan sändas och att de måste ändra i programmet, säger Dählie till TV2.

Dählie hade inte själv sett programmet men blivit informerad om innehållet och hotade med ett efterspel om SVT inte backade.

– Det blir säkert någon slags uppföljning på det här. Jag räknar väl nästan med det. Men skadan är redan skedd när programmet är sänt. Att det blir en reaktion är självklart. Vi kommer att följa upp det.

”Blir självklart en reaktion”

Norrmannen sa samtidigt att han inte vill gå in i en långdragen rättsprocess.

– Jag vet inte hur vi gör det. Jag har ingen lust att sitta i en rättssal i åratal. Men att det blir en reaktion är självklart.

Det var bland annat dopningsexperten Bengt Saltin som i programmet sa att Dählies uppmätta blodnivåer är omöjliga att nå på naturlig väg.

– Ja, jag har hört att han säger det. Samtidigt säger Fis det motsatta, att det inte är onormalt. Påståendena är horribla.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Läsarnas reaktioner på Uppdrag granskning

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor