Åtta år efter den svåra olyckan - comeback för Robert Kubica

Klar för Williams och och Formel 1 2019

avAnna Andersson

Rallyolyckan kunde ha kostat honom livet.

Åtta år senare är Robert Kubica är tillbaka i F1.

Som ordinarie förare för Williams 2019.

– Att vara tillbaka i F1 är det största som jag har uppnått i mitt liv, säger han.

Robert Kubica körde F1 fram till 2010, han tog bland annat Saubers första seger i F1 och var i kontrakt med Ferrari om ett kontrakt.

Men inför säsongen 2011 körde förberedde han sig genom att köra rally - och tappade kontrollen över sin bil. Han körde in i ett räcke, det borrade sig in i bilen och skadade han sin högra sida av kroppen väldigt svårt. Det krävdes flera operationer innan läkarna kunde rädda hans högra hand.

Svår olycka för Robert Kubica

En mycket lovande racingkarriär tog slut och polacken Robert Kubica fick kämpa för att komma tillbaka till en vardag. Sakta men säkert började han vägen tillbaka och för honom betydde det att han också ville tillbaka till motorsporten.

Helst av allt till Formel 1.

Via rally och banracing fick han förra sommaren möjligheten att testa en F1-bil. Först för Renault och sedan för Williams.

Detta trots att han har en funktionsnedsättning i sin högra hand.

– Det ser annorlunda ut än vad det gjorde för tio år sedan och min körstil skiljer sig från hur de andra killarna kör, det vet jag. Samtidigt är resultatet ungefär detsamma, berättade Robert Kubica för Aftonbladet tidigare i år.

– Jag kör som min kropp och mina begränsningar tillåter mig göra.

Foto: Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Robert Kubica är tillbaka i Formel 1.
Foto: Roberto Ruscello / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Otäcka kraschen som Robert Kubica var involverad i.

F1-comeback med Williams

Under 2018 var han test och reservförare för Williams.

2019 bekräftar teamet honom nu som ordinarie förare, intill debutanten Georg Russel.

– Det har varit en mycket lång väg tillbaka, men när den utmaningen nu når sitt slut börjar nästa och det innebär att jag ska arbeta med Williams på banan, säger Robert Kubica.

– Det kommer inte att vara enkelt, men med hårt jobb och en målmedveten sarsnig så ska jag och Georg arbeta tillsammans för att teamet ska bli bättre och nå ännu bättre resultat. Årets säsong har varit tull, men jag har lärt mig mycket.

Det klassiska F1-teamet Williams har haft en mycket tuff säsong, flera nyckelpersoner har lämnat teamet och bilen har inte alls fungerat på banan. Efter årets säsong lämnar huvudsponsor Martini stallet och den ekonomiske partnern Lawrence Stroll har köpt konkurrenten Force India vilket gör att han lär lägga sin budget på sitt nya team och lämna Williams tillsammans med sonen Lance.

”Äntligen tillbaka i F1”

För Robert Kubica innebär detta en enorm möjlighet. Han har fortfarande en nedsatt funktion i sin högra arm och han kr en specialbyggd bil.

– Att vara tillbaka i F1 är det största som jag har uppnått i mitt liv, men jag är säker på att jag med hårt arbete och en stor ambition kommer att kunna motivera teamet så att vi kan uppnå bra saker tillsammans, säger Robert Kubica som tackar alla som stöttat honom.

– Äntligen är jag tillbaka på startlinjen, bakom ratten på en F1:a och jag kan knappt bärga mig till dess at jag får köra igen.

I helgen kör årets sista deltävling i Abu Dhabi, nästa vecka genomförs de första testerna inför 2019 och Robert Kubica kör för Williams.

F1-bloggen med det senaste snacket - och nyheten om Kubica

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1