Simstjärnan lägger ner karriären

avErik Karlsson

Jennie Johansson, 29, vann VM på 50 meter bröstsim 2015.

Nu lägger hon ner karriären.

– Jag är färdig med den delen av livet nu, säger hon till Dagens Nyheter.

Ja det var sommaren 2015 som bröstsimmerskan Jennie Johansson nådde sin karriärs största framgång när hon skrällartat vann guld på 50 meter bröstsim på tiden 30,05 efter att ha besegrat hemmafavoriten Julia Efimova och litauiskan Ruta Meilutyte.

– Varje gång som jag tänker på den stunden blir jag rörd. Det var ett häftigt ögonblick och jag är så glad över att jag fick dela det med mina föräldrar, säger Jennie till Dagens Nyheter när hon nu minns tillbaka på en karriär som hon bestämt sig för att avsluta.

Hon berättar att beslutet växt fram under hösten och vintern och i stället för att ge sig i kast med en långbanesäsong lägger hon badmössan på hyllan.

– Jag har inte längre något sug att tävla. När man är elitidrottare är man det 24 timmar om dygnet, och jag är färdig med den delen av livet nu, säger hon.

Ska börja jobba i fastighetsbranschen

Förutom VM-guldet i Kazan kan Jennie Johansson minnas tillbaka på ett EM-guld, fyra silver ett brons på EM i långbana samt ett silver och tre brons på kortbana. Utöver det har Jennie Johansson varit en nyckelperson i det medleylag som tagit VM-silver och EM-brons.

Nu väntar jobb på ett företag i fastighetsbranschen där hon ska utnyttja sin utbildning i marknadsföring och kommunikation.

Kontakten med simningen tänker hon hålla i.

– Jag hoppas självklart också att kunna ha fortsatt kontakt med simningen. Hur får framtiden utvisa men på något sätt hoppas jag kunna vara en resurs. Jag vill gärna dela med mig av mina samlade erfarenheter och ge tillbaka till idrotten, säger hon till Dagens Nyheter.

Ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Ladda hem Sportbladet app (Android)

1 av 5 | Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYR N
VM-guldmedaljören från VM i Kazan 2015.
ARTIKELN HANDLAR OM