Guld till Ole Einar Björndalen – trots allt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-15

Protesten gick igenom – nu har han ikapp Stenmark

Först åkte han fel.

Och blev trea.

Sen gick protesten igenom.

Nu är VM-guldet från jaktstarten Ole Einar Björndalens trots allt.

Ole Einar Björndalen vann herrarnas jaktstart och blev världsmästare igen. Trodde han. Men strax efter målgång uppagades det att Björndalen och åtta andra åkare åkt fel väg vilket gav en minuts tidstillägg.

De berörda länderna lämnade dock in en protest mot straffet – och protesten gick igenom.

Nu straffas åkarna inte alls, vilket alltså innebär att Björndalen får guldet och norrmannen Alexander Os bronset.

Jubel efter besked

– Vi fick ingen anledning till varför de ändrade straffet, vi koncentrerade oss på att meddela våra åkare, säger norske sportchefen Per-Arne Botnan till Verdens Gang:s nätupplaga.

Att straffet ändrades berodde dock på att den felaktiga vägen blev längre än den rätta och regelverket säger att endast felkörningar som gagnar åkarna ska bestraffas.

– Ole Einar är självklart jätteglad över guldet, men han säger också att han ska bli noggrannare på att gå igenom banan i framtiden, säger Botnan.

Tog fel väg

Det som hände var att flera åkare, med Ole Einar Björndalen i spetsen, åkte fel väg. Istället för att följa den utmärkta vägen, åkte de nio åkarna emellan två blåa avspärrningar och över en bro. En väg som blev aningen kortare än den de borde ha åkt.

Direkt efter samlades tävlingsledningen för att titta på tv-bilder och ta ett beslut om ett eventuellt straff. Regelboken säger att om en åkare tar fel väg ska vederbörande diskas, men istället utdelades ett tidstillägg på en minut vardera.

Den minuten gjorde att Ole Einar Björndalen halkade ner till bronsplats.

"Förnuftet segrar"

Norges sportchef tror att det faktum att så många åkare tog fel väg låg till grund för tävlingsledningens beslut att häva straffet.

– När det är så många som åker fel är det något som inte stämmer. Det är skönt att se att man låter det sunda förnuftet segra och att man inte måste följa regelverket till punkt och pricka, säger Botnan.

Stenmarks rekord

Björndalens VM-guld innebär att han nu tangerar Ingemar Stenmarks rekord på 86 världscupsegrar. Ett rekord som, trots att det rör sig om två olika sporter, Björndalen flera gånger har sagt att han vill slå.

Följ ämnen i artikeln