Sommarens STÖRSTA floppar – i allsvenskan

avLars Nylin

SPORTBLADET

Lars Nylin listar tidernas sämsta sommarvärvningar. I dag: Plats 20-11

Foto: bildbyrån
sommarfloppar Sportchansens Lars Nylin listar allsvenskans 20 största värvningsfloppar genom tiderna, som skett under sommaren. I dag presenteras plats 20 till 11.

Många spelare har kommit och gått under åren i allsvenskan.

En del spelare minns fansen som hjältar – en del var dock mindre lyckade.

Sportchansens Lars Nylin fick tillfället att lista allsvenskan 20 största värvningsfloppar genom tiderna.

Kriteriet för att komma med på listan är att spelaren i fråga värvades någon gång under sommaren.

I dag presenteras plats 20 till 11.

20) Ermin Siljak, till Hammarby 2001

Mästaråret 2001 var det inte lätt att platsa i Bajen – där firma Andreas Hermansson/Peter Markstedt regerade. Den ständigt bänknötande slovenen Siljak drog därför med svansen mellan benen till Kina. Till sist var det dock Siljak som skrattade bäst, han gjorde åtta mål i kvalet till EM 2004 och ryktades senare vara på väg tillbaka till Söderstadion.

19) Gustavo Martines, till Landskrona 2002

När Hammarby 1999 gjorde ett par av de mer famösa värvningarna i allsvenskans historia – Bogic Popovic och Dragan Vasiljevic – kallades dessa för ”videojuggarna”. När Landskrona tre år senare satsade på två okända brassar var scoutingen knappast noggrannare. Martines spelade bara tre minuter i Bois och kallades senare ”SMS-brassen”.

18) Joe Spiteri, till Norrköping 2001

Australiensaren Spiteri bildade anfall med Jonas Wallerstedt, men blev tidigt utbytt i fem av de åtta matcher han gjorde för ”Peking”. Spiteris entré för Norrköpingspubliken var aningen annorlunda. Det första han gjorde var att ta ner en boll med handen som gav honom ett gult kort.

17) Bruno Franca Fogaca, till Elfsborg 2001

Det började bra i Borås för brassen Bruno. Men efter tio matcher, varav åtta inhopp, och två mål – och därtill tre gula kort – valde Elfsborg att inte förnya kontraktet. Senare spelade Bruno i den portugisiska ligan.

16) Marino Rahmberg, till IFK Göteborg 2002

Den förre skyttekungen, Englandsproffset och svenske mästaren Rahmberg anlände från norska andraligan när han sommaren 2002 skulle styra upp Blåvitts magra målskytte. Men 28-åringen var svårt skadebenägen och strax efter att han köpts dyrt visade det sig att han helt tvingades sluta. Men mustaschen var snygg.

15) Roman Kienast, till Helsingborg 2008

Helsingborg behövde någon som avlastade Henrik Larsson framåt sedan man sålt Razak Omotoyossi. Men svaret på denna önskan blev knappast den österrikiske landslagsmannen Kienast – inlånad från norska Ham-Kam.

14) Jesper Bech, till Malmö FF 2005

Dansken Bech kom med hyfsade meriter från FC Köpenhamn och var tänkt att ersätta Markus Rosenberg inför Champions League-kvalet. Men varken Bech eller någon annan kunde rädda MFF i kvalmatchen mot schweiziska Thun och det blev knappast bättre för dansken senare.

13) Mattias Asper, till Brommapojkarna 2007

Målvakten från Listerlandet kom från norska ligan och hoppades få en nystart på Grimsta IP. Det blev aldrig så. Efteråt sa Asper: ”Tiden i Brommapojkarna var min sämsta i karriären”.

12) Aluspah Brewah, till Hammarby 2004

”Oskolad med problem i positionsspelet”, sa Hammarbys tränare Anders Linderoth om Sierra Leone-spelaren som kom från belgiska Charleroi. Den beskrivningen var snäll tyckte andra, trots att Brewah faktiskt gjorde mål i debutmatchen.

11) Joachim Yaw Acheampong, till IFK Norrköping 1994

Landslagsmannen från Ghana gjorde inget avtryck på Parken i Norrköping. Senare kom det fram att en bidragande orsak kan ha varit att ghanesen lurats på stora pengar av den svenske agenten Lars T Peterson. Acheampong hamnade i stället i den spanska storklubben Real Sociedad och spelade även i Turkiet.