Dennis lämnar Formel 1

Publicerad:
Uppdaterad:

”Jag har alltid kämpat hårt för McLaren”

Foto: AP

I mars lämnade han rollen som stallchef.

Nu lämnar Ron Dennis Formel 1.

McLarens store man var teamchef i 28 år, men inför säsongen lämnade 61-åringen den rollen till Martin Whitmarsh men behöll VD-posten i McLaren Racing och en styrelseordförande i McLaren-gruppen.

Nu lämnar han över de VD-posten till Whitmarsh och ordförandeposten till Richard Lapthorne.

– Jag har alltid kämpat hårt för McLaren i F1, säger han till tyska Auto, motor und sport.

– Jag betvivlar att Max Mosley och Bernie Ecclestone är missnöjda med mitt beslut. Men det är ingen som krävt det av mig, det är helt och hållet mitt beslut.

Såg premiären på plats

Han var med under årets premiär i Australien, men det andra loppet i Malaysia såg hemma i England.

– Jag såg på tv och det var överraskande enkelt för mig. Jag hade föreställt mig att det skulle vara mer känslosamt med tanke på hur många tävlingar jag varit på under åren.

Ron Dennis kommer att behålla sina 15 procent av stallet och det spekuleras nu i om beslutet att avgå som VD är ett försök att förbättra relationerna med FIA inför världsrådets möte den 29 april.

– Det kan man se så, säger Martin Whitmarsh som annars svarade på alla frågor om Ron Dennis med korta, politiskt korrekta svar:

– Detta var Rons eget beslut. Han har inte blivit tvingad att ta det.

Riskerar bestraffning

Men faktum är att McLaren-Mercedes är anklagade för att ha ljugit i samband med loppet i Australien. Lewis Hamilton har redan diskats från den tävlingen och stallet sparkade sportdirektör Dave Ryan. Nu lämnar även Ron Dennis.

– Vi var tvungna att visa för FIA att vi tog mycket allvarligt på det som hänt, kommenterar Martin Whitmarsh det faktum att Dave Ryan lämnade sitt jobb med omedelbar verkan.

Men trots det riskerar stallet en ännu tuffare bestraffning den 29 april. Skalan är allt i från böter till uteslutning ur VM.

2007 när de senast stod inför världsrådet diskades de ur konstruktörsmästerskapet.

– Alla som har sett hur förhållandet mellan FIA och McLaren varit de senaste åren är överens med oss om att det är bra att förbättra den relationen, säger Martin Whitmarsh till motorsporttotal.

Ron Dennis kommer i framtiden att engagera sig i den nya sportbilen som dotterbolaget McLaren Automotive planerar att börja sälja 2011.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1