Mejla

Lasse Anrell

Anrell: Ett mysterium som väcker mängder av frågor

Publicerad:
Uppdaterad:

BARCELONA. Det kan ha varit en stor kris i några få människors liv eller en liten kris i en hel världssports existens.

Det må vara hur det vill med det, men låt oss ändå konstatera det vi vet:

Tiger Woods mår förhållandevis bra och det är ingen fara för hans framtida karriär som världens ledande manliga idrottsman.

Personlig turbulens eller inte, jag vet ingenting om vad som låg bakom föregående natts hastiga sorti för Tiger Woods från hans hem i Orlando, Florida – och kraschen med bilen in i ett träd.

Ett vet jag däremot; det gick bra, Tiger Woods kunde lämna sjukhuset efter omplåstring – han själv, hans familj och en hel golfvärld kunde andas ut.

Kraschen framstår på många sätt som ett mysterium.

Varför händer det mitt i natten – varför väljer Tiger Woods att åka iväg brådstörtat 02.25 utan att vara i vad som i en polisrapport sannolikt skulle kallas ”balans”?

Hur kunde han krocka hos grannen, efter 20 meter?

Varför ska brott utredas – i USA händer varje dygn ungefär 20 000 trafikolyckor, bara ett fåtal utreds som brott?

Varför höll Florida Highway Patrol inne med uppgiften i 12 timmar?

Superkändis som behandlas varsamt

Svaret på en sista frågan kan förmodligen sökas i att Tiger Woods är en superkändis och därför behandlas varsamt av myndig-heterna i Florida.

Möjligen skulle det också kunna finnas en bakgrund i den senaste tidens skriverier i amerikanska media om en del problem som världens främsta idrottsman haft i sitt privatliv.

Det där kan man spekulera hur mycket man vill om, men det är bara spekulationer och jag tycker att det är viktigt att media just nu avhåller sig från att spekulera i vad som händer i Tiger Woods värld och koncentrerar oss på vad som är fakta. Har vi lärt oss något av prinsessan Dianas dödsfall så borde det vara det; låt celebriteter vara i fred när de har personliga problem.

Tiger Woods är en omhuldad kändis i Florida.

Woods är Mister Clean

Det är mot den bakgrunden man ska se att det är Gary Bruhn, borgmästare i Windermere, som först uttalar sig om olyckan till CNN. Det här är på lokal stadsmannanivå. Floridaborna är rädda om sin Tiger och hans svenska hustru Elin, Därav de försiktiga politikersvaren på frågorna om golfstjärnans liv.

Det är med andra ord inte så särskilt mycket vi vet just nu om vad som egentligen hänt på den där garageuppfarten. Låt oss därför avstå från allt för mycket spekulationer om det som vi inte har tillräcklig kunskap om.

Men en sak vet vi med hundraprocentig säkerhet:

Tiger Woods liv har så här långt varit nästan spektakulärt rent från allt vad skandaler heter. Tiger Woods är Mister Clean. Eller har varit i alla fall.

Ingenting är evigt

Om man söker på ”Tiger Woods skandaler” så får man visserligen 29,500 träffar men det mesta verkar vara sällsynt ointressanta saker som att det blivit en eller annan boogie på andra hålet eller sånt. Inte mycket att skriva hem om.

Och tittar man på Tiger Woods hemsida så hittar man en man som så ofta han får chansen pratar om hur viktigt familjelivet är för honom.

–It’s very difficult for Tiger to leave his wife, Elin, and two children to go on the road, står det i en bildtext och när han av en läsare får frågan om hur han ser på sitt framtida golfande i förhållande till familjelivet svarar han:

–Now, it’s very difficult to leave Elin and the children, and I’m sure it’s only going to get tougher. Once Sam and Charlie start school, it won’t be easy to take them out of class for a week-long trip. A veteran pro once told them it’s tough to leave them as babies, but once they ask you not to go, it breaks your heart. That’s something I’ll always remember.

Så om han inte ljuger sina fans rakt upp i ansiktet så har han ingenting att dölja där.

Och bilden av Tiger som renlevnadsman ligger ganska fast. Det var ju trots allt som sådan han slog igenom; en golfspelare som var 20 år yngre än de andra och som faktiskt tränade, både fysik och teknik, istället för att enbart ladda genom att dricka gin & tonic med sponsorerna i tälten efter nionde hålet.

Vad lär vi oss av den här minor krisen?

Att ingenting varar för evigt? Mycket troligt. Inte ens golfens enmansdynastier är eviga.

Allt som vanligt – snart

Men också att ryktena om Tiger Woods död som världens ledande och mest vinstrika manliga idrottsman är betydligt överdrivna.

Ännu mera troligt.

The show must go on. Sådana är ju reglerna.

Och om inte alltför lång tid tror jag vi får se Tiger och hans familj framträda tillsammans och säga att de mår jättebra och att Tiger ser fram mot nästa tävling och att han kanske rent av ska sponsra ett center som hjälper unga fattiga golfare att utvecklas och att han hoppas kunna gå förbi Jack Nicklaus som världens mest framgångsrika golfare genom tiderna.

Som vanligt ungefär.

The show must gå on...

Av: Lasse Anrell

Publicerad: