Motorsport

Fischella i pole på Spa

Av: 

Anna Andersson

Johan Linderstam

SPORTBLADET

Snabbast framför Jarno Trulli

NÖJDA Nick Heidfeld, till vänster, startar trea, Giancarlo Fisichella statar från pole position och Jarno Trulli från den andra rutan.
NÖJDA Nick Heidfeld, till vänster, startar trea, Giancarlo Fisichella statar från pole position och Jarno Trulli från den andra rutan.

Snacka om att världen är upp och ner – i alla fall när det gäller F1 på Spa.

Force India har poleposition, före Toyota och BMW.

– Jag är överlycklig, detta hade jag inte förväntat mig, säger Giancarlo Fisichella som har poleposition.

– Den som hade tippat på honom har tjänat riktigt mycket pengar i dag, konstaterar Viasats expert Eje Elgh.

Det var kallt i Spa under kvalet i eftermiddags, bara 16 grader och ett par av favoriterna försvann redan i den andra kvalomgången. Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Heikki Kovalainen och VM-ledaren Jenson Button fick inte vara med i Q3.

– Normalt set är det kul att köra på Spa, men jag vet inte vad som händer just nu. Allt är frustrerande, säger Jenson Button som startar från 14:e plats till RTL.

– Jag har inget fäste och stora problem med de mjuka däcken. Jag vet inte varför Rubens är så mycket snabbare, visst har vi olika inställningar, men det kan inte göra så mycket. Jag vet inte varför det är så och jag trivs inte längre i bilen, så har det varit de senaste loppen.

”Mitt tips inför loppet var helt åt helvete”

Kimi Räikkönen Ferrari var den som lyckades bäst av förhandsfavoriterna och finländaren som varit på pallen två lopp i rad startar från plats fyra. Bredvid honom står Nick Heidfeld, BMW och längst fram i poleposition står överraskningen Giancarlo Fisichella, Fore India och bredvid honom Jarno Trulli, Toyota.

– Det hade ingen trott, säger RTLs expert, den trefaldige världsmästaren Niki Lauda.

– Allra minst jag, mitt tips inför loppet var helt åt helvete...

Snabb, snabbare, snabbast

Inte heller Giancarlo Fisichella hade förväntat sig en poleposition, teamet som har Mercedes motorer, har aldrig tidigare startat som etta och det var första gången som teamet över huvudtaget tog sig till den tredje kvalomgången.

– Jag är väldigt överraskad eftersom bilen understyrde och vi fick jobba med det under morgonen och till kvalet var det betydligt bättre, säger 36-åringen som nu tog sin fjärde polepositon.

Han var snabbast i Q1, fyra i Q2 och snabbast sedan i Q3.

– Inför kvalet var vi övertygad om att vi skulle klara topp 15, kanske topp 10, men pole, det trodde vi aldrig, säger han.

”Jag är så lycklig”

– Det är fantastiskt, jag är så lycklig. Detta är en av mina favoritbanor och jag har kört bra här flera gången och jag tror att jag ska kunna konkurrera med toppbilarna även under loppet.

Troligen har han mindre bensin i bilen än vad hans konkurrenter har:

– Vi var aggressiva, absolut och vi visste att det var viktigt för att ta en plats bland de tre första i Q3, men man får inte glömma bort att min tid var den fjärde snabbaste i den andra omgången. Så vi är inte så långsamma.

Loppet startar kl 14.00 i morgon söndag och visas i Viasat Motor.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1