Federers löfte: ska till Båstad

SPORTBLADET

Kan spela redan nästa år: skulle lyfta turneringen

BÅSTAD. Roger Federer och Robin Söderling möttes i finalen i Öppna franska.

Nästa år kan det bli en repris – i Båstad.

– Det är drömscenariot, säger sportchefen Thomas Johansson.

Nyblivne tennispension­ären Thomas Johansson fungerar sedan förra året som sportchef för Swedish Open, vilket innebär att det är hans uppgift att locka spelare till Båstad.

Just nu njuter han av det han ser i stjärnkikaren.

Roger Federer – världs­ettan som vann Wimbledon och slog alla tiders Grand Slam-rekord med 15 titlar – är på ingång till Bjäre­halvön.

Har Federers ord

För Sportbladet avslöjar Thomas Johansson att han har schweizarens ord på det.

– När vi pratade om Båstad sa jag: ”Du måste åka hit innan du avslutar karriären”. Han svarade: ”Det måste jag absolut göra. Jag har hört så mycket bra om Båstad.” Jag kommer att ligga på honom. Ja, vi har trådar ute hela tiden, säger Thomas Johansson.

Spelarna själva har sju år i rad röstat fram Swedish Open till den bästa så kallade 250-turneringen på ATP-touren.

– Det sprids i omklädningsrummet, även till de bästa spelarna. Det vore otroligt skoj om ”Roggan” kommer hit, säger Thomas Johansson.

”Höjer ett snäpp”

När kan Båstadpubliken få se honom?

– Det är otroligt svårt att säga, men inom två år hoppas jag att vi får hit honom. Det skulle lyfta turneringen ytter­ligare ett snäpp. Han vet att han har en stående inbjud­an, säger Thomas Johansson.

34-åringen lärde känna Roger Federer när legendaren som tonåring coachades av Peter Lundgren. De brukade träna tillsammans och umgås nu­mera även privat.

– Vi känner varandra väl. Han har alltid haft ett bra förhållande till svenskarna och är väldigt trevlig. Tennisen kan inte ha en

bättre ambassadör än Roger Federer. Han slår Sampras, Agassi och alla andra med hästlängder, säger Thomas Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis