Skidtalangen gör som Johaug

Även svenska skidåkare imponerar i löpning.

Först vann norskan Therese Johaug NM-guld.

Sedan vann svenskan Moa Lundgren SM-silver.

Therese Johaug har övertygat stort på löparbanorna och i löparspåren i sommar och höst.

Den norska skidstjärnan har vunnit guld i norska mästerskapen på 10.000 meter bana samt sex kilometer terräng med en halv minuts marginal till tvåan.

Moa Lundgren har visat att hon också är snabb på barmark utan skidorna på fötterna.

21-åringen är en av våra mest lovande längdåkare, och i helgen vann hon silver på 10 000 meter när terräng-SM avgjordes hemma i Umeå.

Vill föra över till skidor

I skidspåren är hon en sprintspecialist som var sjua i världscuptävlingen i Falun och som vann sprintguldet i U23-VM i Lahtis.

– Om jag klarar det här kanske jag klarar att åka ännu lite fortare sista loppet på sprintarna, jag hoppas att jag kan föra över det här på längdskidor. Antingen ska jag åka tre minuter eller tremilar, den här mellandistansen har varit lite jobbig för mig, jag har inte orkat hålla samma fart under 20 minuters tid, säger Moa Lundgren till SVT.

Therese Johaug har öppnat för att springa 10.000 meter på friidrotts-EM i Paris näsa sommar.

Moa Lundgren kan också tänka sig att fortsätta tävla i löpning i större utsträckning.

– Jag älskar att tävla, så fort jag får chansen ställer jag upp och tävlar. Sedan tycker jag att det är en bra träningsform, det är inte så svårt att få mig att tävla, säger Moa Lundgren.

Dryg månad till premiär

SVT frågar också hur hon skulle reagera om svenska friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint skulle ringa.

– Passar det in är jag inte sen att svara ja – det svåra är att man måste välja, skidsäsongen går först sedan får man ta det när det passar. Jag kan inte lova en fullskalig satsning, de får det de får, säger Moa Lundgren.

Första stora målet för skidsäsongen är Sverige-premiären i Gällivare helgen den 22–24 november.

I terräng-SM sprang Moa Lundgren, som tävlar för IFK Umeå, i mål åtta sekunder efter segraren Samrawit Mengsteab, 29, från Hälle IF i Ljungskile.

Moa Lundgren sprang också Lidingöloppet framgångsrikt.
Moa Lundgren sprang också Lidingöloppet framgångsrikt.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.