Thingnes Bö dömde ut sig själv – vann överlägset

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ANTHOLZ/STOCKHOLM. Johannes Thingnes Bö har varit pappaledig och dömde ut sina chanser inför herrarnas masstart.

Då tog norrmannen VM-guld i överlägsen stil.

Jesper Nelin blev bästa svensk på 19:e plats.

– Jag ser framför mig ett mästerskap utan individuellt guld, sade Johannes Thingnes Bö i SVT inför VM:s avslutande masstart.

Men norrmannen, som har två stafettguld i mästerskapet, hade fel – det blev ett individuellt guld.

”Blir som det blir”

I det näst sista skyttet i masstarten gick 26-åringen ut på skjutvallen tillsammans med landsmännen Tarjei Bö och Johannes Dale samt fransmannen Quentin Fillon Maillet.

När Johannes Thingnes Bö lämnade skjutvallen var han i ensam ledning.

På det sista skyttet cementerade han sedan segern när han sköt fullt och norrmannen kunde lugnt åka hem guldet.

Totalt lämnar Thingnes Bö mästerskapet med sex medaljer, två stafettguld och ett silver samt ett individuellt guld och två silver.

– Jag tror alltid det är guldchans men jag har lärt mig de senaste åren att det är för svårt att planera något på förhand. Saker blir som det blir men gör jag jobbet så vet jag att jag har möjlighet, säger Bö.

Tungt för svenskarna

Fransmannen Quentin Fillon Maillet blev tvåa följt av landsmannen Émilien Jacquelin som spurtade ner norrmannen Tarjei Bö.

De svenska herrarna hade det problematiskt ute på banan, framför allt på skjutvallen. Jesper Nelin, fyra bom, blev bästa svensk på 19:e plats.

– Det var en tuff masstart, helt klart. Benen var riktigt tunga i början. Framför allt är det föret som gör det tungt, säger Nelin.

”Folk åker riktigt korkat”

För Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma var det ännu tyngre. Samuelsson hade sju bom och Ponsiluoma, som inledde med att skjuta fullt, bommade mer än någon annan, åtta stycken.

– Första serien var stabil och det kändes väldigt bra, sen tappar jag lite på andra varvet. Folk åker riktigt korkat skulle jag säga. De åker och släpper, och sen höjde Johannes farten rätt rejält och då orkade man inte gå förbi och försöka komma ikapp. Det är lite trist, säger han.

På det andra skyttet försvann Ponsiluomas fina placering när han bommade hela fyra skott.

– Man låg bra till inför andra skyttet. Jag halkade med armbågen när jag skulle börja skjuta och tappade skjutställning lite. Sen gick luften ur mig lite, säger han.

Peppe Femling blev 22:a, Samuelsson 27:a och Ponsiluoma näst sist på plats 29.

Foto: Kerstin Joensson / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE