Skidskytte–VM

Arwidsons jobb under VM: Ropa ett enda ord

Av: 

Linn Nordström

SPORTBLADET

ANTHOLZ. Varför står den pensionerade skidskyttepampen och skriker ANDAS på VM-banan i Antholz?

Har Ingemar Arwidson blivit galen? Har han ont?

Svar är nej, han följer bara sitt landslagsuppdrag som är ett enda ord.

Hans gamla kollegor från alla år i skidskyttevärlden sitter inne i VIP-tältet och följer VM-tävlingarna men inte Ingemar Arwidson.

Han står utanför och skriker ANDAS till de svenska åkarna 150 meter innan skyttevallen.

– Jag är lite rädd för att jag kommer vara andas-mannen för all framtid nu, säger Arwidson och skrattar.

”Körde ner en lastbil”

Vi tar det från början. Skidskyttebanan i Antholz är extremt tuff av två anledningar, den ligger på 1 650 meters höjd och precis innan skyttevallen är det elakt nog en backe. Lägg där till VM-nerver och en statistik som säger att bara 1 av 100 tävlande skjuter fullt på banan i Sydtyrolen. Landslagstränarna kom snabbt fram till att de behövde en andas-person för att påminna åkarna om att börja fokusera på andningen i tid till skjutningen.

Hur gick då rekryteringen till?

– Det började med att jag skulle köra ner en lastbil med slipmaskinerna. Sen skulle jag vara här och hjälpa till lite men främst njuta av tävlingarna som jag hade svårt med när jag hade ansvar i förbundet. Jag var helt oförberedd på att jag skulle stå på banan och skrika, säger 60-åringen.

Skyttetränaren Johan Hagström och huvudtränaren Johannes Lukas kom något nervösa med förslaget till Ingemar, jobbet innebär att han inte ser något av tävlingarna från sin position på banan.

– De frågade lite försiktigt men jag svarade direkt, jo för fan jag kan stå där, säger Arwidson.

Många skrik i stafetten

Sverige ställer upp med två starka lag i dagens herr- och damstafett. För Ingemar innebär det en hektisk dag på jobbet. Åtta åkare som ska skjuta två gånger var, det blir många skrik.

– Jag har hittat ett läge som inte påfrestar rösten så mycket men ändå låter väldigt högt. Det gäller att det blir klar stämma, får jag rasp så är det fruktansvärt för stämbanden. Men det har gått bra, nu ökar jag sista tävlingarna.

Hur är det då som åkare att ha Ingemar Arwidson skrikandes på banan?

– Det är en riktigt bra påminnelse för oss åkare, så vi inte missar fokus på andningen. Första tävlingen var det lite speciellt, han går verkligen in för sin roll, säger Hanna Öberg med ett stort leende.

Damernas stafett börjar 11.45 & herrarnas 14.45

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Ingen har höjt sig lika mycket”

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte–VM

Skidskytte

Hanna Öberg